Избрани Новини

Предупредиха за лавинна опасност в района над Банско

Рискът от напояване на снежната покривка с вода се повишава

Лавинна опасност има в района над Банско. Информацията е съобщена в 8:30 ч. от 
- Алпийки пояс - ниска (1) сутринта —> значителна (3) с напредване на деня
- Преходен пояс - ниска (1) сутринта —> значителна (3) с напредване на деня
- Горски пояс - ниска (1) сутринта —> значителна (3) с напредване на деня
Вчера температурите останаха сравнително ниски във високата планина и нивото на замръзване достигна 2200 м н.в. Лавинна активност имаше основно с напредване на деня на И изложения - изтичания от мокър сняг. Умереното и не рязко покачване на температурите подейства определено благоприятно и само най-горният слой на снега се просмука с вода. Следобяд температурите започнаха отново да падат и през нощта имаше цикъл на замръзване във всички пояси.
Днес, в последния работен ден на ски-зоната, очакваме типично пролетни условия. Ще е по-топло от вчера, като нулевата изотерма очакваме да се качи до 2400 м н.в.
Лавинен проблем 1 - изтичания от мокър сняг (wet loose)
Макар и по-малко опасни, мокрите изтичания могат да натрупат значителна снежна маса и с акумулираната си тежест да “докоснат” слаб слой и да откъснат снежна дъска по-дълбоко в снежната покривка. Също така самото наблюдение на зачестили изтичания като брой и размер е индикатор за нарастваща нестабилност и потенциално отключване на мокри дъски и дъски в дълбочина в следствие на интензивното освобождаване на вода в снежната покривка.
Лавинен проблем 2 - мокра дъска (wet slab)
С покачване на температурите през деня и силното слънце, рискът от напояване на снежната покривка с вода се повишава. Този риск важи особено на склонове с И и Ю изложение в алпийския пояс, както и на всички изложения в преходния пояс, особено в следобедните часове.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов