Избрани Новини

Работим все повече онлайн и след локдауна

В София търсенето и предлагането е най-голямо

Повече обяви за работа онлайн въпреки затварянето на редица бизнеси и наложените ограничения. 10% ръст в търсенето на служители през март – това отчита една от платформите за кариери.

Заключението на експертите е, че от началото на пандемията досега работодателите у нас са станали по-гъвкави и по-добре разчитат тенденциите на нестабилния пазар на труда. Така, през март тази година обявите са със 117% повече спрямо тези през 2020-jа, съобщава Нова тв.

Работна ръка се търси във всички сфери на труда. Челното място по брой обяви за търсене на служители се държи от сектор „Строителство”. С над 15% са скочили предложенията за работа и в счетоводството, финансите, администрацията и производствените дейности. Глад за кадри продължава да има и в IT-сферата.

Без изненада, близо половината от обявите в онлайн платформите са от компании в София. Все повече нови кадри обаче търсят и фирми от Бургас, Стара Загора и Варна.

Платформите за търсене и предлагане на работа опустяват при поредното налагане на нови рестрикции. В сектори като ресторантьорството броят на обявите пада драстично – до четири пъти. След кратък шок от затварянето обаче, тази крива бързо поема в обратната посока – нагоре.

„Специално за март месец с най-голям ръст са секторите строителство, производство и счетоводство и финанси”, обяснява мениджърът в онлайн платформа за работа Християн Петков.

Тенденцията има и географски принцип. „В София търсенето е най-голямо, а и предлагането е най-голямо, почти 50% от всички предложения за работа онлайн в момента са в столицата, останалите големи областни градове заемат около 20%”, добавя Петков.

Работа предлагат всички сектори. А търсещите и по време на пандемия са най-вече студенти. В най-притегателните сектори на бъдещето се оказва, че има и най-сериозен глад за кадри.

„Най-вече в областта на електротехниката и електрониката, информационните технологии, машиностроенето и металообработването, хранително-вкусовата промишленост, мехатрониката, роботизацията, изкуственият интелект също”, обяснява Росица Стелиянова от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Затова част от компаниите сами се заемат с това да обучат своите кадри още докато са студенти.

„Това е инвестиция – както инвестираме във висококачествени технологии, високопроизводителни машини – ни се иска да можем да инвестираме във високо качествени специалисти, които имат знанията и уменията да ни дърпат напред”, коментира мениджърът Владимир Спасов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов