Избрани Новини

Започна кампания в защита на животните в Банско

Посегателството върху домашни и безпризорни животни е незаконно

Кампания в защита на животните, подкрепена от Община Банско, започва от началото на тази седмица, информира БНР.

На много обществени сгради, както и на места с висок интензитет на посещения от граждани и гости са разлепени специални съобщения с апел да не се нараняват бездомни кучета и котки, както и информация за законовата уредба за посегателства над животни.

От Община Банско апелират, ако някой стане свидетел на подобно деяние, да сигнализира незабавно на тел.112 или в местната администрация.

Председателят на общинския съвет в Банско Димитър Русков коментира, че идеята има много широка цел, която е не само да се предотврати посегателството над бездомни животни, но и когато гости на града идват и водят своите домашни любимци, да срещат разбиране от местните хора, да се пази живота на кучета, котки и др. и да няма опасни постъпки, като да се подхвърля умишлено храна в паркове и други места, върху която има отрова или други опасни вещества, които животните, макар и на каишка, биха намерили и изяли и това да доведе до фатален край.

Посочен е и пример с отровено котенце в село Гостун.

В разлепените съобщение е упоменато, че посегателството върху домашни и безпризорни животни е незаконно и се наказва с парична санкция и лишаване от свобода. А прикриването, премълчаването и бездействието на това престъпление е също противозаконно деяние.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)