Избрани Новини

17 април е Световен ден на хемофилията

Световната федерация по хемофилия е основана в Монреал през 1963 година

Франк Шнабел e бизнесмен от Монреал, роден с тежка хемофилия А. Той основава Световната федерация по хемофилия (WFH) в Монреал през 1963 година. Неговата цел е да подобри лечението и грижите за „стотиците хиляди хемофилици“ в световен мащаб чрез нова международна организация. В негова чест като Международен ден на хемофилията е избран рожденният му ден – 17 април.

Хемофилията е наследствено предавано генетично заболяване, което понижава способността на тялото да съсирва кръвта, резултатът от което е по-продължителни кръвоизливи при нараняване, лесно появяване на синини и увеличен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите и/или мозъка. Пациените с по-леката форма на заболяването могат да имат симптомите на болестта след инцидент или по време на операция. Болестта е рецесивна и именно заради това засяга предимно момчета - предава се от майка на син (жените са преносители на заболяването, докато мъжете проявяват симптомите).

Лечението е поддържащо и се състои във вливане по венозен път на липсващия фактор на кръвосъсирване. Това може да се прави всекидневно или по време на кръвоизлив, съответно в домашни условия или в болнично заведение. Липсващите фактори могат да се набавят от човешка кръв и чрез рекомбинантна технология (произведени от различни клетъчни култури в лабораторни условия). Около 20% от хората развиват антитела към съсирващите фактори, което прави лечението по-трудно


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)