Избрани Новини

Магистрати от Кюстендил проведоха онлайн лекция с ученици

Запознаха зрелостниците с професиите следовател, прокурор, съдия и техния статут

Прокурорът от Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова и младши съдия Калин Василев от Окръжния съд в града проведоха онлайн среща с 12-класници от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“. С включване от съдебната зала магистратите запознаха зрелостниците с професиите следовател, прокурор, съдия и техния статут.

„Окръжният съд в Кюстендил и Окръжната прокуратура в града продължават да работят за повишаване информираността на младежите за структурата и функциите на съдебната власт в България, да беседват с тях по теми, които ги вълнуват“, заяви административният ръководител на Окръжен съд – Кюстендил съдия Пенка Братанова. Тя подчерта, че образователната програма има за цел да повиши правната култура на младежите, да провокира и насочи вниманието им към осъзнаване значението на законността и справедливостта.

Прокурор Марияна Сиракова запозна учениците с функциите на държавното обвинение и им разясни отделните фази на наказателното производство – от привличането на дадено лице в качеството на обвиняем до внасянето на обвинителен акт или споразумение в съда.

На учениците беше изнесена лекция на тема: „Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица“. Младши съдия Калин Василев разясни младежите със законовите последици от държане и разпространение на наркотици, предвидени в чл. 354а от Наказателния кодекс. Магистратът обърна внимание на наказателната отговорност за склоняване към употреба на наркотични вещества и отглеждане на растения от рода на конопа.

Зрелостните бяха запознати с наказуемите по закон деяния, свързани с управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Инициативата се организира в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2020/ 2021 г.”. Срещата се проведе по време на учебния час на класа като част от дистанционното обучение в период на епидемична обстановка в страната, свързана с разпространението на Covid-19.

Окръжната прокуратура и Окръжният съд в Кюстендил участват съвместно в Образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)