Избрани Новини

Скален град в Пирин е магнит за туристи

Огромен скален град пази от зло селата Сенокос и Мечкул

Уникален скален град води туристи в симитлийските села Сенокос и Мечкул, информира kmеta.bg. Бившият кметски наместник на двете селища – Христо Димитров, е в ролята на гид на групите. Десетки мераклии ежедневно вървят с часове из Пирин планина, за да запечатат с камерите и фотоапаратите си скалните образувания.

„Задължително посещаваме братята Кирил и Методий, създатели на азбуката ни. Става въпрос за огромна скална композиция, която е кръстена на тях, тъй като ликовете им сякаш са изваяни в камъните от невидима сила. Огромен скален град пази от зло селата ни. Каменният феномен е само на 2 км от Мечкул и на 15 км от главния път за Гърция”, разказва селският управник.

Някога тук е имало древно римско светилище. Затова мястото продължава да е свято за местните хора. През 50-те години на миналия век с дружни усилия те вдигат в местността Амина параклис, който кръщават на свети Мина – покровител на семейството. Оттук са минавали кръстоносците, римските и тракийските пътища и турската поща.

Край Мечкул е минавал и пътят на виното. На кръстопътя на еликсира на боговете и на цивилизацията някога е имало плодородни лозови масиви. В близката река Яна са издълбани няколко корита от светъл гранит, те са досущ като вани, в които се къпели самодивите. По скалните корита няма нито един ръб, толкова добре са измайсторени. “Длъжни сме да превърнем това чудно и свято място в туристическа атракция. Затова помагаме със средства за издаването на някои рекламни материали, за да популяризираме тези наши забележителности”, твърдят жителите на Мечкул и Сенокос.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов