Избрани Новини

Европейски шампионат по картинг за издръжливост започва в Кюстендил

Ще се включат 26 отбора с над 100 пилота от различни страни

Днес писта „Пауталия“ край Кюстендил е домакин на първия старт от Европейския шампионат по картинг за издръжливост. Откриващото изпитание се нарича „ЕКО 8-часа на България“, а в него ще се включат 26 отбора с над 100 пилота от различни страни. Специален гост на първия старт ще бъде най-добрият български мотоциклетен състезател на писта Мартин Чой.

Генерален спонсор на шампионата е ЕКО България, а календарът на надпреварата включва четири старта:

25 април – „ЕКО 8-часа на България“ – картинг писта „Пауталия“, Кюстендил
12 - 13 юни - „ЕКО 24-часа на България“ – картинг писта „Хасково“, Хасково
29 август – „ЕКО 8 часа на България“ – 2-ри старт, картинг писта „Пауталия“, Кюстендил
2 - 3 октомври – „ЕКО 24-часа на България“ – 2-ри старт, картинг писта „Хасково“, Хасково

„ЕКО 24-часа на България“ в Хасково, на 12 и 13 юни, ще бъде и най-голямото събитие за моторните спортове през 2021 година. В него ще се включат над 40 отбора, с близо 250 участници от 15 държави, а Българската национална телевизия предвижда да отдели над 3 часа ефирно време за директното му отразяване.

Този старт ще продължи успешната традиция на първото по рода си 24-часово отборно картинг предизвикателство, проведено през 2020 година в Хасково, в което се включиха 34 отбора с над 200 пилоти от 15 държави, постигайки за едно денонощие общо 52 000 обиколки при точно 1 440 минути постоянно каране.

И през тази година се очаква в надпреварата на 12 и 13 юни да премерят сили не само професионалисти от целия свят, но и известни личности от спортните и артистични среди. За участие в All Stars отбора на картинг пистата в Хасково, по предварителна информация, ще се включат актьорът Наум Шопов, легендарният ни гимнастик Йордан Йовчев, музикалната звезда Рафи, ултрамаратонецът Красимир Георгиев и други известни личности.

Както и през миналата година, организаторите на „ЕКО 24-часа на България“ в Хасково ще се ангажират с благотворителна кауза, като съберат и дарят средства за дете в нужда. През 2020 година организаторите, състезателите и гостите на събитието се включиха в благотворителната кампания за набиране на средства, необходими за спешното лечение на едногодишната Йоана от Хасково. Те предоставиха част от таксите, събрани за участие в състезанието, както и лични средства.

„Очаквам четирите старта да бъдат съпроводени от много адреналин, силни емоции и истинско забавление за участниците и гостите на пистите в Хасково и Кюстендил“, сподели Николай Върбицалиев, организатор на състезанието, шампион на България по картинг и бивш пилот във „Формула БМВ“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)