Избрани Новини

Община Разлог се включи в онлайн семинар по проект IoTXchange

Общината проведе и работна среща със своята група за действие на местно ниво

Община Разлог като партньор по проект IoTXchange „Интернет на нещата като инструмент на политиката за промяна в града“ участва в провелата се трета транснационална среща. Община Ånge (Швеция) бе домакин на двудневното събитие, което се проведе изцяло онлайн. По време на срещата бе представен напредъка по реализиране на проекта - създаването на планове за цифровизация, базирани на решения на Internet of Things (Интернет на нещата) за повишаване на качеството на живот в малки и средни градове.
IoTXchange партньорството е изградено около общ интерес да постави Интернет на нещата като политически инструмент за устойчиво развитие на малки и средни градове, способен да повиши конкурентоспособността на местната икономика, насърчаване на качеството на живот, устойчивата среда и предоставянето на свързани услуги за граждани и посетители.
IoTXchange е мрежа за планиране на действията на URBACT с фокус върху решаващата роля, която информационните технологии и по-специално Интернет на нещата неизбежно ще играят в градското развитие през следващите години и това я прави изключително актуална в рамките на Градските стратегии в Европа.
Община Разлог проведе и трета работна среща със своята група за действие на местно ниво (URBACT Local Group), на която бе споделен транснационален опит и добра практика. Споделен е опитът на ServaNet, относно 7 общини в Швеция, намиращи се в един и същи регион, които споделят разходите за разработване на технологична инфраструктура. 7-те общини са собственици на ServaNet, регионален доставчик на широколентови услуги. ServaNet, подобно на повечето други градски мрежи, е изграден предимно с оптични влакна и е така наречената отворена мрежа, като осигурява възможност за достъп на жителите на 7-те общини до най-бързия интернет, телевизия и интелигентни услуги.
IoTXchange мрежата се състои от 8 партньори, от които 7 малки градове, като Fundão в Португалия е водещ партньор, обединявайки се с други шест малки града (Ånge в Швеция, Dodoni в Гърция, местна община Jelgava в Латвия, Kežmarok в Словакия, Nevers Agglomération във Франция и Разлог в България) и един университет (Университет Або Академи във Вааса, Финландия). Създадената мрежа от партньори е резултат от внимателен подбор от първоначална група от 35 партньори, които проявиха интереса си към идеята, популяризирана от Fundão като водещ кандидат.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)