Избрани Новини

Биатлонистите от Банско завършиха успешен сезон

Сега гледат към зимната олимпиада

След много трудния, но изключително успешен сезон за биатлонистите от Банско, националите Благой Тодев и Даниела Кадева продължават интензивната си работа. Те заминаха на подготвителен лагер в Австрия, където ще продължат тренировките на сняг. Треньорът им от Клуба по биатлон „Банско 2019” Георги Джолев ги предава в ръцете на националните треньори Андрей Кашпирович и Борислав Панков, които имат за задача да ги поддържат в перфектна кондиция през последния стадий на олимпийския цикъл. Състезатели и треньори живеят с надеждата, че зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин ще се проведат и се готвят за достойно представяне на българския отбор. Даниела Кадева вече има място в олимпийския ни тим, с голяма вероятност и младият Благой Тодев ще се пребори за квота. Дафинка Коева пропусна състезателен сезон 2021, но също има шансове да набере необходимите точки за квота.
„Банско няма да измени на традицията да участва с биатлонисти на всяка зимна олимпиада”, уверен е Георги Джолев, който заедно с Ирина Никулчина поставя началото на тази традиция с участието им в Лилехамер, Норвегия през 1994 г.
Треньорът Георги Джолев е горд с постиженията на клубните състезатели, които са в националните А-отбори и при мъжете, и при жените. Най-младият в националния мъжки отбор е Благой Тодев. На 19 години вече е двукратен абсолютен републикански шампион – за 2020 г. и за 2021 г. Благой стана носител и на Купата на България по биатлон за 2021 г. Той успя да се класира сред най-добрите и на Световната купа с девета позиция в спринта и две единадесети места – в индивидуалния старт и в преследването. Даниела Кадева продължава да е най-добра в стрелбата българска биатлонистка и с Милена Тодорова са в челото на женския национален А-отбор на България. Кадева постигна две втори места на Държавното първенство и стана шампион на индивидуалния старт с минимум грешни изстрели. На Световната купа тя зае достойнното 41 място.
Постиженията на биатлонистите от Банско, както и на целия български отбор, заслужават адмирации предвид затрудненията, свързани с пандемичните ограничения. Въпреки здравословни проблеми и карантинни ограничения, те съумяха да запазят отличната си форма и да не се огънат психически от трудностите.
С отлични постижения през целия сезон са и по-младите състезатели от Клуба по биатлон „Банско 2019”, които се подготвят от олимпийската медалистка Ирина Никулчина и от Елена Дурчова. Те работят с 45 деца и младежи, които категорично и успешно заявяват претенциите си за призови места на всички състезания, в които участват, а 18-годишният Благовест Стоянов вече е в националния Б-отбор на мъжете.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)