Избрани Новини

Предадоха на съд обвиняеми, отглеждали коноп в района на Сенокос

Стойността на наркотичните растения възлиза на 15 861,78 лева

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд М.Х. (на 38 години) и Н.А. (на 21 години) по обвинение за извършени от тях престъпления по чл. 354в, ал. 1 и по чл. 354а, ал. 5 от НК.

През април 2020 г. на обезлесен участък в близост до къщите в махала „Калайджиевци” в района на с.Сенокос, община Симитли, обвиняемият М.Х. засял 11 растения от рода на конопа. Мястото било заобиколено от ниско растяща папрат и широколистни дървета, което създавало естествено укритие за извършване на престъплението.

В продължение на няколко месеца М.Х. и Н.А. ги отглеждали, като поливали почвата около тях. Използвали бидон и маркуч, а водата вземали от гьол, изграден в намиращото се наблизо дере. Обвиняемите водели активна комуникация помежду си, често пътували до въпросния участък с автомобили. Това се потвърждава и от справки за трасиране на комуникатор с мобилните им номера, ползвани в клетката на местопрестъплението. С полаганите за растенията грижи те целели бърз растеж и високоефективен добив.

На 9.10.2020 г., след постъпила информация за извършвана незаконна дейност, полицейските служители пристигнали на участъка. По същото време обвиняемите били там, като оглеждали растенията и коментирали на висок тон, че са „хубави и вече са готови“.

При задържането им те заявили, че пушат марихуана и растенията са за лична употреба.

В хода на претърсването на ползвания от М.Х. автомобил м. „Ленд Ровър Дискавъри“ било намерено прозрачно найлоново пликче със суха зелена тревиста маса. При тестването й с полеви наркотест тя реагирала положително на канабис. Същият наркотик бил открит и в Н.А., който го държал в помещение на обитаваната от него къща в Симитли.

По време на разследването било установено, че иззетият растителен материал по морфологични белези и химичен състав, представлява марихуана със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 15,9 %. Общата му маса в сухо състояние за цялата засята площ е 2 643,63 грама. Стойността на наркотичните растения, отглеждани от двамата обвиняеми, възлиза на 15 861,78 лева.

Понастоящем обвиняемите М.Х. и Н.А. са с мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на по 500 лева за всеки, като им е наложена забрана да напускат пределите на страната без разрешение на прокурор.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов