Избрани Новини

Водач е предаден на съд за ПТП със загинал мъж

Шофирал след употреба на алкохол и наркотици

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Б.П. (на 36 години) за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Следобед на 18.07.2020 г. Б.П. управлявал лек автомобил „Волво“ в посока от Банско за Гоце Делчев. Водачът бил под влияние на алкохол и наркотични вещества.

В района на Добринище мъжът шофирал със скорост 94,72 км/ч. при дъждовни условия и мокра пътна настилка. Пред колата на Б.П. се движела друга - марка „БМВ“, а в лентата за насрещно движение – лек автомобил марка „Опел“, управляван от Л.О. със скорост около 31,58 км/ч

На изхода на Добринище обвиняемият Б.П. предприел изпреварване на движещото се пред него „БМВ“, нарушавайки забраната за изпреварване на автомобили и мотоциклети с кош. Водачът навлязъл в лентата за насрещно движение и продължил да се движи по нея. Наближавайки кривата на остър десен завой, управляваният от обвиняемия автомобил изгубил странична устойчивост, не преминал в собствената пътна лента и продължил движението си в насрещната.

Възприемайки опасността, водачът на „Опел“ предприел отклоняване вдясно, но не успял да избегне челен удар с превозното средство. Свидетели на катастрофата подали сигнал на телефон 112 за настъпилото автопроизшествие.

Пристигналите на място автоконтрольори извършили проверка за употреба на алкохол на двамата водачи. Б.П. първоначално се възпротивявал срещу тестване, но впоследствие се съгласил. Пробата с техническо средство отчела наличие на алкохол 2.09 промила. За другия водач – Л.О., бил отчетен отрицателен резултат.

Пътуващият в лек автомобил „Опел“ – П.О. поради тежкото състояние бил приет в столична болница, където въпреки проведеното лечение починал. Вещите лица са категорични, че причината за смъртта му е съчетана травма и настъпилите от нея усложнения.

Извършената съдебна химикотоксикологична експертиза на кръвната проба на обвиняемия Б.П. е установила наличие на алкохол и специфичен метаболит карбокси – ТНС, доказващ употреба на наркотично вещество тетрахидроканабинол, съдържащо се в марихуана (канабис), както и лекарствено вещество бромазепам.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов