Избрани Новини

Кюстендил отбеляза тържествено 24 май (снимки)

Откриха изложбата "Кюстендил - непреходни образи на духовност и просвещение"

Кюстендил отбеляза тържествено Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската  азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Официални лица, културни и просветни дейци бяха сред гостите на празника. Центърът на града бе изпълнен от жизнерадостното присъствие на родители, деца, техните учители и хора на изкуството.
Начало на празничния концерт постави Духовият оркестър на Община Кюстендил. Ученици от ЕГ "Д-р Петър Берон" с ръководител Ани Кръстева откриха празника с вълнуващ рецитал, посветен на словото и българския принос в световната просвета.
Празничен поздрав отправи кметът Петър Паунов. Сред гостите на събитието бяха още  председателят на Общинския съвет Иван Андонов, областният управител Александър Пандурски, директори на просветни и културни институции, сред които и началникът на Регионалния инспекторат по образование Мая Стойчева, която връчи почетните отличия "Неофит Рилски".
Сред официалните лица бе и почетният гражданин на Кюстендил д-р Румен Манов, който откри изложбата "Кюстендил - непреходни образи на духовност и просвещение". В нея юстендилци и гости на града могат да разгледат близо 80 фотографии и документи, обвързани с образованието и просветата в града, част от личната колекция на историка. Изложбата се реализира от отдел "Култура и духовно развитие" на Общината.
В празничния концерт взеха участие талантливи деца от кюстендилските училища, които се включиха и в живата верига, пренесла книгите на детския отдел на РБ "Емануил Попдимитров" в техния нов дом. В събитието се вклчиха над 200 човека - малки и големи предаваха от ръце на ръце българската литература, част от огромния фонд на библиотеката.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов