Избрани Новини

Благоевград ще отбележи 145 години от смъртта на Георги Измирлиев

В 11 часа ще положат цветя в знак на признателност

Благоевградската общественост ще отбележи 145 години от смъртта на Георги Измирлиев. Днес от 11.00 ч. на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград ще се проведе ритуал по полагане на цветя в знак на признателност по повод 145 години от смъртта на видния български революционер Георги Измирлиев-Македончето.
На 28 май 1876г. е обесен от турците само на 25г. Георги Измирлиев - Македончето. Екзекуцията е извършена в Горна Оряховица. Измирлиев сам слага въженият клуп на врата си с думите: “Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”.
Георги Димитров Измирлиев, известен като Македончето, е един от най-значимите български революционери и общественик. Участник в Априлското въстание в 1876г. като помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в I-ви (Търновски) революционен окръг.
Роден на 21 април 1851 г. в Горна Джумая (Благоевград). Учи в Серес, в Цариград и във Военното училище в Одеса като юнкер в Люблянския пехотен 59-и полк.
След като установява непосредствен контакт с българската революционна емиграция в Румъния Македончето се включва като военен специалист в подготовката на Априлското въстание 1876 г. Гюргевския революционен комитет го избира за помощник-апостол и военен ръководител на Първи- Търновски революционен окръг в България. В началото на 1876 г. Получава революционното прозвище Русещето, което се налага поради тайния характер на революционната дейност.
Младият Георги Измирлиев преминава река Дунав на 13 януари 1876 година и първоначално се среща с баба Тонка в Русе. След това пристига в град Горна Оряховица, определен за център на революционния окръг. Македончето извършва широка организаторска дейност за подготовка на Априлското въстание. За три месеца създава нови комитети (в Нойчовци, Гарванов камък, Върбовци, Драгижево); привлича много съидейници и ги обучава на военно дело; намира удобни стратегически места.
Априлското въстание е обявено на 20 април 1876 година в Копривщица. Вестта за преждевременно обявеното въстание в ІV-и революционен окръг пристига и в Горна Оряховица. Тук на 25 април се провежда окръжно събрание, на което присъстващите апостоли решават на 28 април да последват другарите си. При опита за въстание, поради предателство, група революционери, сред които Измирлиев и Иван Панов, е заловена от османската власт след престрелка в Горна Оряховица на 26 април и арестувана. Осъден на смърт чрез обесване на специален османски съд в Търново, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876г. сам слага въжения клуп на врата си с думите
“Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”.
Поклон!


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов