Избрани Новини

Празнично отбелязват Международния ден на танца в Гоце Делчев

Идват Фолклорен ансамбъл "Љупчо Сантов" - с.Оризари и Ансамбъл за традиционна музика и игри "Митко Алексов" - Кочани

Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета - 1865” организират за поредна година празнично отбелязване на Международния ден на танца. Събитието ще се проведе в Гоце Делчев днес и утре, като това ще бъде неговото дванадесето издание.
В Гоце Делчев отбелязването на Международния ден на танца вече се превърна в традиция. Всяка година, самодейни танцови състави не само от района, но и от цялата страна, показват своите умения и се веселят заедно в името на танца. С всяка следваща година броят на участниците и интересът към събитието се увеличава. През 2020 година, заради тежката пандемична обстановка, събитието не бе проведено. Тази година, съобразявайки се със ситуацията и спазвайки противоепидемичните мерки, броят на участниците е доста по-намален, отколкото е бил през годините досега.
Тази година събитието е част от проекта „Нашият общ път към съвместното бъдеще/Our common past – road to the joint future“, финансиран по договор №РД-02-29-155/12.07.2019 по Програма за трансгранично сътрудничество ИПП ИНТЕРРЕГ 2014–2020 между България и Северна Македония.
Проектът се фокусира върху развитието и насърчаването на трансграничното сътрудничество в областта на културата, фестивални и творчески възможности за обмени между публичните институции и други заинтересовани страни в туристическия сектор, чрез организиране на събития по проекта, трансфер на знания и опит, организиране на тематични ученически посещения, разработване на различни ИТ приложения и разработване на 3D видео.
Програмата за отбелязване на Международния ден на танца ще продължи 2 дни. През първия ден, в събота, 29 май, ще се състои традиционното и много атрактивно дефиле на участниците, а след това и техният концерт на площада пред Дома на културата. През втория ден, в неделя, 30 май, ще има открит урок по разучаване на български хорả в градския парк.
Тази година специални участници са Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци – гр.Гоце Делчев, Фолклорен ансамбъл "Љупчо Сантов" - с.Оризари, община Кочани, Северна Македония и Сдружение Ансамбъл за традиционна музика и игри "Митко Алексов" - гр.Кочани, Северна Македония.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов