Избрани Новини

Неврокопският митрополит посрещна копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна

Иконата беше донесена лично от игумена на Зографския манастир

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим посрещна в Гоце Делчев една изключителна светиня за православието - копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна, която се намира в Зографския манастир на Света Гора, Атон, предаде БНР.

Иконата беше донесена лично от игумена на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий. Тя е изработена в Света Гора с благословението на Неврокопския митрополит Серафим и дарителството на православни християни от Банско и от цяла България. Осветена е при своя първообраз в Зографския манастир и ще бъде поставена за постоянно поклонение в храм „Св.Троица“ в Банско.

В Гоце Делчев иконата беше носена и от кмета на града Владимир Москов и Богдан Боцев - народен представител в 44-тото и 45-тото Народно събрание. Стотици хора се събраха, за да посрещнат и да се поклонят пред светинята. За молитва за здраве и благословение дойдоха много жители на Гоце Делчев и района, цели семейства изчакаха реда си, за да целунат чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна.

Днес ще бъде отслужена архиерейска света литургия в храм „Св.Успение Богородично” в Гоце Делчев в 16:00 часа и след това иконата на св.Богородица Акатистна ще отпътува за Банско, където в 17.00 часа ще се състои посрещане на иконата и архиерейска вечерня в храм „Св.Троица” в Банско. 

На 2 юни (сряда) ще бъде отслужена архиерейска света литургия в храм „Св.Троица” в Банско.  Началото на богослужението е в 7:00 часа. Начало на литургията е в 9:00 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов