Избрани Новини

Държавен архив – Кюстендил връчи своите годишни награди

Днес е Международният ден на архивите

По повод 9 юни – Международния ден на архивите, в административната сграда на Отдел „Държавен архив“ – Кюстендил се проведе за втора поредна година без присъствие на граждани връчването на наградите за 2020 г. в категориите „Читател“, „Дарител“ и „Приятел на Архивите“ поради извънредната епидемична обстановка в Република България. На събитието бяха само медиите и наградените.
Традиционно началникът на Държавен архив – Кюстендил Петър Шейков връчи наградите.
За „Читател на Държавен архив – Кюстендил за 2020 г.“ със 17 посещения в Читалнята на Държавен архив – Кюстендил и с най-много прегледани архивни единици – 230 на брой, е доцент доктор Ангел Джонев от Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов“ – Кюстендил. Той благодари за наградата и подари на Архива книгата си „Отиваха юнаците, отиваха“.
Петър Шейков насърчи пред медиите гражданите, които се занимават с изследователска работа, да използват документи на Държавен архив.
За „Дарител на Държавен архив – Кюстендил за 2020 г.“ с най-голяма историческа и обществена стойност бе определена Правда Спасова – съпруга на Стефан Борисов Десподов – Деспо – български художник, роден в Кюстендил. Дарението представлява документи от биографичен характер и изобразителни материали – биография, статии в периодичния печат за него, снимки със съпругата му и колеги, снимки на родителите му и др. Те са ценни по отношение на личността на фондообразувателя. Той е известен не само в Кюстендил, но и в България и чужбина. Документите са регистрирани като Частично постъпление №2012 през 2020 г. в Информационната система на държавните архиви. Намерението на дарителя е да предостави още документи през 2021 г., които ще бъдат обособени във фонд от личен произход.
Има две награди за „Приятел на Държавен архив – Кюстендил за 2020 г.“. Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил с директор Елена Стоилова за проявения интерес към дейността на Държавен архив – Кюстендил и осъществено посещение с беседа на ученици в часа по история с учителя си Жасмина Мицова – Средова в Архива през 2020 г. На връчването на грамотата присъства Жасмина Мицова, която благодари за наградата и изрази съгласие за бъдещи съвместни инициативи с ученици в часовете по история.
И не на последно място вторият „Приятел на Държавен архив – Кюстендил за 2020 г.“ е доцент доктор Валентин Господинов – директор на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил и преподавател в Национална художествена академия – София. Наградата е за съвместни изложби и за методическа помощ и взаимно сътрудничество от неговия служител Светлана Александрова – Анева за популяризацията на документите по темата „Арт Архив“ през 2020 г.
Доцент доктор Господинов благодари за наградата и каза, че откакто е директор на Художествена галерия – Кюстендил много добре работи с Държавен архив – Кюстендил. Освен това обеща да направи дарение – плакати на художника Стефан Десподов – Деспо, както и на последното издание на Художествена галерия – Кюстендил.
Всички наградени получиха и календар за 2021 г., издание на Държавна агенция „Архиви“.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)