Избрани Новини

Днес празнуват икономистите!

Полетата за изява на икономистите са много

Празникът на икономистите в България се отбелязва сот 2005 г. с решение на МС по повод 110 г. от създаването (1895) на първото българско икономическо дружество в България, преименувано през 1990 г. в Съюз на икономистите в България.

Икономист е специалист и/или професионалист в областта на икономиката като дисциплина от социалните науки. Икономистът може също така да изучава, разработва и прилага теории и концепции за икономиката и да пише за икономическата политика.

Полетата за изява на икономистите са много: учен, служител в държавния сектор и служител в частния сектор, където могат да проучват данни и статистически извлечения, за да определят икономическата активност, икономическите нива на стабилност и потребителските нагласи.

За да направят тези изчисления, те използват сложни методи за статистически анализи, математика, компютърни програми и правят препоръчителни доклади за подобрение на ефективността и/или за възникването на нови тенденции.

Най-престижната награда за изследвания в областта на икономиката е Нобеловата награда за икономика, присъждана ежегодно от Шведската банка (централната банка на Швеция) от 1969 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов