Избрани Новини

Банско отново ще радва туристите с Културни вечери на открито (снимки)

Проектът съхранява и представя по уникален начин местните традиции, обичаи и фолклор

За седма поредна година, по време на активния летен сезон, проектът културни вечери  „Традиции и изкуство” ще разнообразява престоя на туристите, като съхранява и представя по уникален начин местните традиции, обичаи и фолклор.
Жители и гостите на града, включително и децата, ще имат възможност да наблюдават и да се учат на предене, пресукване, дърворезба, грънчарство, склуптура на лице, плетене на шушони, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, демонстрация на българска бродерия др. Тъкането на разбой и сноването в музей и „Велянова къща” също са заложени в програмата.
Съботните демонстрации ще се съпровождат от изпълнения на фолклорни състави от община Банско.
За запалените по народните танци и музика в читалище „Никола Вапцаров” всяка седмица ще се провеждат уроци по тамбура и народни танци.
За любознателните туристи са предвидени еднодневни инфотурове до архелогическите забележителности в околностите на Банско, както и в музейните обекти.
Посещението в музей вече не включва само разходка край експонатите, а и възможности за активно участие на малки и по-големи деца в интересни занимания. Образователните интерактивни игри „Деца в музея”ще запознават децата с културните ценности.
Всеки четвъртък в Туристически информационен център ще се прожектират филми за Банско и банските дейци, представители на духовния и литературен свят.
Програмата Културни вечери „Традиции и изкуство” разкрива не само духа и традициите на Банско, но и акцентира върху неговата модерност, като представя всяка седмица изложби на местни художници и занаятчии, представители на съвременното изкуство. Те преобразяват фоайето на Туристическия информационен център, като ще се организират изложби на теми живопис, енергийни картини, абстрактно изкуство, графика, българска бродерия, дърворезба, художествено коване, художествена обработка на дърво и дървопластика и др.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)