Избрани Новини

Кюстендил ще почете 127-та годишнина от рождението на Димитър Пешев

Церемонията е от 11:00 часа на паметника му

На 25 юни от 11:00 часа на паметника на Димитър Пешев в Кюстендил ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност към делото на великия българин. Поводът е 127-та годишнина от неговото рождение.
Димитър Пешев е роден на 25 юни 1894 г. в град Кюстендил. През 1915 г. започва да учи право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Прекъсва образованието си, за да участва в Първата световна война. След войната завършва университета и работи като съдия в Пловдив и София, по-късно като прокурор, а от 1932 г. е адвокат.
През 1935 г. Димитър Пешев става министър на правосъдието в първия кабинет на Георги Кьосеиванов (1935 – 1936 г.). През 1938 г. е избран за подпредседател на XXIV Обикновено Народно събрание, първото след Деветнадесетомайския преврат.
От 1940 г. отново е подпредседател на XXV Обикновено Народно събрание. Гласува за приемането на антисемитския Закон за защита на нацията и лично председателства заседанието с което е приет на 19 ноември на 1940 г.
За Димитър Пешев, светът знае, че е "Човекът, който спря Хитлер" и е спасил 48 000 български евреи от сигурна смърт.
За приноса си към спасяването на българските евреи Димитър Пешев е обявен за почетен гражданин на Израел и на родния си град Кюстендил, получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“, а в негова чест кръстовището до българското посолство във Вашингтон и площад в украинската столица Киев носят неговото име.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)