Избрани Новини

Излезе от печат книгата "Надиграване или споделяне“

"На армане с тъпане“ е фестивал на традиционните хорá

Излезе от печат сборникът „Надиграване или споделяне“ - книга по случай десетото юбилейно издание на Фестивала на традиционните хорá „На армане с тъпане“.
„На армане с тъпане“ е фестивал на традиционните хорá с основна цел да се пресъздаде атмосферата на старинното мегданско веселие. Първото му издание е на 6 октомври 2012 г. и е посветено но стогодишнината от освобождението на Разлог от турско владичество. От 2013 г. до днес събитието се провежда в последната събота от месец юни. Организаторите – община Разлог, Народно читалище „15.IX.1903 – 1909 г.“ и директорът на фестивала доц.Георги Гаров,  имат амбицията да осигурят всички условия за запомнящо се протичане на фестивала, да създадат празнична атмосфера и да превърнат града в дестинация за фестивален туризъм.
„Целите на фестивала са да се популяризира българския фолклорен танцов стил; чрез традицията да се утвърди българската идентичност и самочувствие, да бъде форум за обмяна на идеи между ръководители и участници от клубовете за хорá“ – споделя доц.Гаров.
„Надиграване или споделяне“ – доклади от Научна кръгла маса, състояла се на 27 юни 2020 г. в Разлог във връзка с Фестивала на традиционните хорá „На армане с тъпане“.
Съставителе  доц.Георги Гаров от Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград.
Научен редактор е проф. дфн. Албена Георгиева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов