Избрани Новини

Храмът на Козма и Дамян в Сандански гони болестите

Според легенда двамата прочути лечители са родени и замонашени в Сандански

Прочутите братя лечители Козма и Дамян са родени в Сандански, а в манастира на края на града те са се замонашили. Тази легенда обяснява огромната почит на местните хора към двамата безсребърници, които избавяли от болежки, без да искат нищо в замяна, освен вяра в Христос. Козма и Дамян са живели през III век, а славата им се носела из цялата Римска империя.
В приписка от старопечалната славянска книга, която днес се пази в Белоградската библиотека, е отбелязано, че мощите на светите врачове Козма и Дамян, които са от близко до Мелник село, се пазят във Венеция. Въз основа на тази приписка се предполага, че родното място на братята е Сандански и че най-вероятно те наистина са се замонашили в това манастирче. Дори легендата да не е вярна, факт е, че в тази част на България почитането на двамата братя е особено разпространено. До 1948 г. Сандански се казвал Свети Врач - по славянското име на двамата лечители (врачове) и едва след това получил името на пиринския войвода Яне Сандански. През турското робство манастирът бил разрушен, но въпреки това хората от околните села продължавали да почитат мястото и се събирали тук по празници. Днешният манастир бил построен върху основите на стария през 1928 г. с помощта на местните хора. 
Те възстановили и двата параклиса "Свети Димитър" и "Света Петка". 
В някогашния манастир е запазена малка църквичка "Св.св. Козма и Дамян". Тя е отворена всеки ден, тъй като напливът от миряни не секва. Посещава се много и от българи, и от чужденци. Макар да е в края на града, на 2 километра от центъра, има ежедневно посетители. Църквата е най-старата света обител в региона.

Местните хора наистина вярват, че чудотворците Козма и Дамян са живели по тези места. Доказателство за това е тяхното почитане от санданчани. Когато те са вършели чудесата си и са проявявали лечебните си качества, не е имало клинични пътеки, не се е плащало, за да получиш здравна помощ. Но лечителите са имали сърце да помагат и да дават всичко от себе си за здравето на нуждаещите се. Двамата са познавали лечебните свойства на билките. Заради вродената им скромност Господ им дал чудотворна сила, с която да помагат на страдащите от телесни и душевни болести. Те били способни да излекуват всеки човек и всяко животно, щом си поставят ръцете върху му. Козма и Дамян никога не вземали пари от изцерените, затова започнали да ги наричат Свети безсребреници. Така им  заповядал Исус Христос, когато им дал вълшебната дарба.  "Даром получихте, даром давайте!" 
Не само в старата църква, но и в новия храм, който носи имената на лечителите, се тълпят хора в нужда. Пристигат от различни краища на страната с надеждата да излекуват болките си, да спрат страданията на телата им. Светците помагат и сега на искрено вярващите. Вярата трябва да е в сърцето ти, за да получиш помощ свише. В противен случай няма как да стане.

По-голямата църква е в западната част на курортния град, построена е през 1861 г. Доказателство е гръцкият надпис над портата й. Първо в храма били въведени гръцки църковни книги, но 10 години по-късно са вкарани църковнославянски книги.

На празника на светите братя Козма и Дамян жените не работят, за да не се разболяват техните семейства и домашните им животни. Месят и раздават питки за здраве. В нощта срещу празника болни, слепи и недъгави хора отиват да преспят в черквата или параклиса на светците, а на сутринта измиват лицата си с лековита вода от техните свещени извори. Светите братя Козма и Дамян много се почитат от знахарите, билкарите и баячките като техни покровители.

/Източник - в."Стандарт"/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов