Избрани Новини

Започва Международният фолклорен конкурс "Пауталия”

От 16:00 ч. с атрактивно дефиле ще бъде даден стартът

Днес от 16:00 ч. с атрактивно дефиле ще бъде даден стартът на Петнадесетия международен фолклорен конкурс „Пауталия”, който ще се проведе от 2 до 4 юли в Кюстендил. Организатори на събитието са Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на читалище „Пробуда 1961”. Музикалният форум се провежда под патронажа на кмета на община Кюстендил Петър Паунов.
През годините конкурсът се утвърди като сцена, която дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, за да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.
Конкурсът е включен в Културния календар на Министерството на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България, по която ще бъдат присъдени по 3 едногодишни стипендии в категориите индивидуални изпълнители по народно пеене и индивидуални изпълнители по акордеон във възрастова група 8-12 клас и по 3 целеви финансови подкрепи в същите категории във възрастова група 5-7 клас.
Срокът за записване на участници изтече на 25 юни. Заявка за участие са подали над 3 000 участници – индивидуални изпълнители и формации от различни възрасти от цялата страна.
В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното изкуство:
Жури А
Председател - доц. д-р Георги Петков – композитор, диригент и преподавател в НБУ и НМУ "Л.Пипков", София, д-р Ралица Базайтова - Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование”, Министерство на културата, Светла Цветкова – преподавател по народно пеене в НМУ "Л.Пипков" София и диригент, Адела Харалампиева – преподавател по народно пеене и диригент - Кюстендил, Любомир Борисов – преподавател по акордеон, Кюстендил, Нелка Петкова – преподавател по народно пеене в НМУ "Любомир Пипков" и НБУ, София, Петър Цветков – музикант, фолклорист и преподавател, София и д-р Маргарита Кръстева – гл.ас. в катедра „Български фолклор и народна музика”, програмен консултант Департамент „Музика” в НБУ - София и хореограф.
Жури Б:
Председател Олга Борисова – народна певица, солистка на Хор "Мистерията на българските гласове", Почетен гражданин на Кюстендил, д-р Валери Димчев – музикант и композитор, преподавател по тамбура, ЮЗУ „Неофит Рилски” - Благоевград, Десислава Димчева – народна певица и преподавател, Благоевград, Слава Соколова – народна певица, координатор "Читалища и художествена самодейност", Община Кюстендил, Цветелина Вельовска - народна певица, солистка на Хор "Мистерията на българските гласове", Евгений Вучков – хореограф,  Кюстендил, Димана Боянова – преподавател по народно пеене, солистка на Ансамбъл „Пирин”, Благоевград и Боян Боянов – музикант, фолклорист и преподавател, лагоевград.
Програмата на конкурса може да видите ТУК - https://bratstvokn.org/index.php?option=com_content…


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов