Избрани Новини

Популяризират района на Подгорието

Това е малко позната част от България заради години изолация

Проектите на 11 лидери на местни общности бяха одобрени и финансирани в рамките на второто издание на Програмата за общностно развитие 2021 на Българския фон за жените /БФЖ/.
Програмата за общностно развитие цели да подкрепи общностни лидери и активни хора в усилията им да сплотяват и мобилизират общностите си, да насърчи инициативи, свързани с обединяването на гражданите за по-добра обществена среда, да даде възможност за среща и обмен между различни групи и да популяризира включването на жените в общностното развитие. Водещата цел на програмата е да популяризира и подпомогне неформалното включване и обединение на гражданите в разрешаването на обществени проблеми, останали встрани от държавната подкрепа.
Първоначално за програмата кандидатстваха 101 местни активисти от 43 населени места в цялата страна. От тях бяха селектирани 17, които се включиха в тридневно обучение и имаха възможност да кандидатстват за финансиране за осъществяване на тяхната идея.
Сред тях е Слоу фуд Подгорие, което  съобщи, че "наши усилия за популяризиране на района на Подгорието са подкрепени от Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women
В рамките на няколко месеца, чрез малък проект ще се опитаме повече хора да разберат за предлаганите кулинарни изкушения и как могат да се съчетаят с туристическите услуги. Целта ни е в крайна сметка запазване на традиционни знания и опазване на природата".

Проектът е разработен от името на София Костадинова-Илкова, „Опознай и ще обикнеш”, на  стойност 1356 лв., Петрич.

Целта на проекта е да популяризира района на Подгорието, в подножието на природен парк „Беласица“. Това е малко позната част от България заради години изолация и наличието наблизо на известни курортни селища. С предвидените дейности се цели да се подпомогне местната общност да се развива, хората да имат поминък, а селата да не се обезлюдяват. Това от своя страна ще допринесе за запазване на традиционни знания и за опазването на природата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)