Избрани Новини

Започва студентски пленер "В духа на Майстора"

Провежда се в периода 4 юли – 15 юли в Шишковци

Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ - Кюстендил е инициатор на Студентския пленер „В духа на Майстора“ в село Шишковци, чието начало бе поставено през 2014 година. За осма поредна година студенти от Националната художествена академия ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“. За разлика от предходните години, този път ще бъде поставена конкретна задача на младите творци, която предвижда създаване на скулптурни творби за Алеята на влюбените в лесопарк „Хисарлъка“, където имаше беседка „Гъбката“.
Официалното откриване на пленера е на 5 юли в 11:00 ч. в къща-музей „Владимир Димитров- Майстора“, с.Шишковци. Същия ден участниците в пленера ще посетят Художествената галерия и забележителностите на Кюстендил.
На 14 юли от 18:00 ч. студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма“ в Шишковци, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998“ - Кюстендил.
На 15 юли от 18:00 ч. в залите на галерията ще бъде открита изложба, която включва живописни платна, рисунки и скулптурни пластики на студенти от НХА, създадени по време на пленера.
Студентският пленер е един от важните проекти на НХА, който се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА и със съдействието на Община Кюстендил, на Кметство Шишковци и на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов