Избрани Новини

В Петрич изграждат Социален комплекс за деца и пълнолетни лица с увреждания

С благословията на енорийския свещеник Ангел Кочев се направи първа копка за изграждането на Социален комплекс за деца и пълнолетни лица с увреждания в Петрич. Центърът се строи на терена на бившето помощно училище, който държавата предостави на Община Петрич за разпореждане. „Още тогава заявихме, че няма да има частен, а обществен интерес и този имот ще бъде за нов социален комплекс“, уточни кметът Димитър Бръчков. Изказа благодарност за подкрепата, оказана от депутата тогава Георги Динев, от бившия зам.областен управител Антоанета Янчева, от директора на ДСП Гинка Александрова, от директорите на дневните центрове „Слънце“ и „Надежда“, както и от Ротари клуб – Петрич, които даряват специализирано оборудване за новото социално звено.

Социалният комплекс за деца и пълнолетни лица с увреждания ще обедини на едно място три социални услуги – функциониращите към момента Дневен център за деца с увреждания „Слънце”, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Надежда” и бъдещия Център за социална рехабилитация и интеграция. По проект е предвидено сградата на новия социален комплекс да бъде функционална и с достъпна архитектурна среда. Ще разполага с достатъчна площ за специализирани кабинети за работа с деца и лица с увреждания - зала за рехабилитация, зала за лечебна физкултура, сензорна стая, кабинети за психолог, логопед, лекарски кабинет и други. Ще има и необходимото дворно пространство за занимания на открито.

Кметът Димитър Бръчков отчете, че за една година са открити в община Петрич три нови социални услуги – Център за обществена подкрепа, Преходно жилище, Център за настаняване от семеен тип. „До няколко седмици ще направим и първа копка за изграждането на нови социални жилища“, каза кметът. Димитър Бръчков обяви още, че подкрепя идеята на свободната част от терена на бившето помощно училище да се направи спортно игрище и място за отдих и игра. Те ще се ползват от хората в квартала.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов