Избрани Новини

Арестуваха бившия шеф на ДАНС край Симитли

Арестът е по сигнал за незаконен лов

Бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев е бил задържан от полицията след сигнал за незаконен лов близо до село Сушица, Благоевградско. „Хоризонт“ научи, че заедно с него в полицията са отведени още трима души.

Единият от тях е настоящ служител на ДАНС, а другият е собственикът на футболния отбор Витоша Бистрица.

При претърсването в автомобилите на групата са открити няколко ловни оръжия, голямо количество патрони, както и убито диво животно.

В края на май т.г. служебният кабинет предложи на президента Румен Радев да освободи от поста председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Премиерът Стефан Янев заяви, че Георгиев е вземал политически мотивирани решения.

На 26 май държавният глава подписа указа за освобождаването му и с друг указ назначи за шеф на агенцията Пламен Тончев.

Прокуратурата в Благоевград е образувала досъдебно производство срещу четирима бракониери.

Сигналът за организиран незаконен лов с оръжия и два високопроходими автомобила е подаден от горски служители в района на граничното село, потвърди директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов:

„В два часа през нощта се обади директорът на горското стопанство, че има сигнал за незаконен лов и че органите на полицията са задържали извършителите. Има отстреляна дива свиня“.

Последвала незабавна акция на полицията в автомобилите са намерени  четири карабини и една ловна пушка, както и голямо количество патрони. 

В дивечовъдния участък на горско стопанство Симитли отстрелът на дива свиня  е разрешен в определени случаи, тъй като там има подписани договори за ловен туризъм с три фирми.

В случая обаче става дума за бракониерство, уточни инж. Дамянов, защото няма заявка за издаване на надлежно разрешително и документи.

Бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, президентът на ФК Витоша Бистрица и другите двама бракониери са задържани във Второ полицейско управление в Благоевград. Срещу тях е образувано досъдебно производство, като в момента се събират още доказателства за извършеното престъпление.

Очаква се официална информация по случая да даде районният прокурор  Борислав Ковачки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов