Избрани Новини

Илинден отпразнуваха в Горнобрезнишкия манастир "Св.пророк Илия"

С курбан посрещнаха над стотина гости

Манастирът "Св.пророк Илия" край село Горна Брезница и тази година на Илинден посрещна гости отблизо и далече. Над стотина души се събраха, за да почетат светията и да се насладят на красивата природа.

Утрото започна с приготвянето на агнешкия курбан, в което взеха участие десетина мъже от селото воглаве с кмета Стоян Йоргов. Литургия и водосвет за здраве отслужи отец Георги, епархийски наместник на град Сандански. А вечерта под новия навес край черквата "Св.Георги" се събраха и млади, и стари, за да отпразнуват патрона на манастира. Народният певец Иван Цветков с песните си зареди с настроение и веселие дошлите на празника хора.

Ктиторът на манастира Григор Митрев със семейството си също беше тук, както всяка година. Догодина манастирът ще отпразнува 30 години от основаването му. И ако този Илинден посрещнаха с нов навес край т.нар.нова черква, то догодина ще посрещнат празника на пророка с нова беседка, изработена от един от гостите, дошли на празника.

Манастирът "Св.пророк Илия" е основан през 1992 г. Състои се от две църкви, камбанария,  монашеско крило, два навеса, аязмо.

На мястото на манастира в миналото е имало девически манастир, разрушен по време на османското владичество. Непосредствено до манастира се намира аязмото. Според поверието в близост до него овчар от близкото село намерил иконата на „Свети Илия“, изложена в манастира и смятана от монасите за чудотворна. Водата на аязмото е лековита.

По време на строежа на новия храм, осветен на 6 май 2004 г., са били открити фрагменти от тракийски глинени съдове, които са изложени в църквата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов