Избрани Новини

Честит рожден ден на актьора Андраш Кончалиев!

През 1976 г. е назначен в трупата на Благоевградския театър

На 25 юли 1950 г. в семейството на родения в Струмица Васил Здравков Кончалиев и унгарката Ержибет Ловас се ражда бъдещия актьор от Благоевградския драматичен театър Андраш Кончалиев. Чичо му Янко Здравков е в трупата на Горноджумайския театър от 1929 г.
През 1976 г. Андраш завършва актьорско майсторство при проф. Сашо Стоянов заедно с Иван Петрушинов, Даниела Райчевска, Майя Остоич, Димитър Шарков, Светла Дионисиева, Стоян Памуков, Георги Георгиев, Анри Ешкенази, Лъчезар Велинов, Людмила Петрова, Росица Русева и др. Откроява се още в дипломните спектакли. В „Хамлет” му е поверена ролята на Клавдий. В ролята на Търговеца в „Изключението и правилото” от Б. Брехт, според критика Вл. Свинтила, Андраш „приковава вниманието на публиката, която с удоволствие възприема пластиката в присъщата на театъра на изтока атрактивност, така добре поднесена от актьора”. Неговият Даниел Хялибът в „Среднощна история” от Ш. О, Кейси е "ярко съчетание между пуританската ординерност и клоунадата (в нейната вътрешна същност)". Другите спектакли на класа са „Репетиция” от А. Малц, „Шосе през гората” от Г. Трифонов и „Сърце за двама” от Ги Фоаси.
През 1976 г. Андраш Кончалиев е назначен в трупата на Благоевградския театър, към която се числи и днес. Дебютира като Пьотр Салников в „Смертию смерт поправ” (реж. Т. Попов) и изпълнява песните в спектакъла. Играе водещи роли в повече от 100 постановки, сред които Мирослав в „Иван Шишман”, Д Артанян в „Тримата мускетари”, Ян в „Първия ден на свободата”, Андрей в „Деветата вълна”, Княз Боян в „Книга на царете”, Деметрий в „Сън в лятна нощ”, Рачо Драгалевски в „Двубой”, Иван Гарванов в „Солунските съзаклятници”, Орест в „Електра, любов моя”, Монсерат в едноименната драма, Отец Матей Миткалото в „Тайната вечеря на Дякона Левски”, Иванов в едноименната пиеса на А. П. Чехов, Волторе във „Волпоне”, Вурм в „Коварство и любов”, Господа в „Църква за вълци”, Рафе Клинче в „Иконосасът” и „Гласовете ви чувам”, Джейб Торънс в „Орфей слиза в ада”, Д-р Чезюбъл в „Колко е важно да бъдеш сериозен” (2003), Лука Лукич в „Ревизорът”, Никола Балтов в „Службогонци”, Кокичков в „Милионерът”, Славе и Джафер ага в „Чернодрински се завръща у дома”, Дънкан в „Макбет”, Вълчан Нанов в „Боряна”, Нюхин в „За вредата от тютюна”, Тимур в „Принцеса Турандот”, Мистър Айзъкс в „Портретът на Дориан Грей”, Св. Теодосий и отците Никодим и Йоаким в „Под манастирската лоза”, Скрудж в „Коледна песен”, Прокурорът във „Вапцаров: песни за човека”, Г-н Лоял в „Тартюф” (2003 и 2020) и др.
Честит рожден ден, Андраш! ДТ „Н. Вапцаров” се оказа и за теб широко и благодатно поле за разгръщане на твоя актьорски талант. Ти продължаваш да създаваш незабравими образи на сцената и да служиш на прекрасната благоевградска публика. Бъди здрав, вдъхновен, щастлив и все така безощадно отдаден на любимия театър. „За да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори!” Весел празник и за многая лета!
Текст: Елена Илиева


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)