Избрани Новини

Православната църква чества Света преподобна мъченица Параскева Римлянка

Имен ден празнуват Параскев, Параскева, Парашкев и Парашкева

Православната църква чества днес Света преподобна мъченица Параскева Римлянка. Редно е да я различаваме от преподобната Параскева (Петка) Епиватска Българска, която честваме през октомври.

Света преподобномъченица Параскева живяла в околностите на древния град Рим при управлението на император Антонин (римският император Антонин Пий, царувал от 138 до 161 г.). Тя била единствената дъщеря на родителите си и се упражнявала в изучаването на Свещеното Писание. Когато родителите ѝ починали, тя раздала имуществото си на бедните, приела монашество и подражавайки на светите апостоли, започнала да обикаля и да проповядва за Христа, при което обърнала много езичници към истинската вяра.

Затова юдеите я наклеветили пред императора, който заповядал да я заведат при него и след като тя не обърнала внимание нито на убеждаванията, нито на заплахите, и не пожелала да се отрече от Христа, заповядал първо да надянат на главата ѝ нажежен шлем, а след това да я хвърлят в меден котел, напълнен със силно кипящо масло и катран, но станало чудо и тя останала невредима от всичко това и като извършила чудо, обърнала към вярата в Христа император Антонин и тези, които били с него.

Пусната след това на свобода, света Параскева се отправила от Рим към други градове и навсякъде проповядвала за Христа. Като пристигнала в един град, в който царувал някой си Асклипий, тя била заведена при него. Като се убедил, че тя няма да промени мислите си, царят заповядал да я отведат извън града при една живееща в пещера и хвърляща всички в ужас огромна змия, за да я погуби, но тя направила кръстен знак и от това змията се разкъсала на две части. След това Асклипий и тези, които били с него, повярвали в Христа.

Пусната отново, светицата започнала да обикаля по всички градове и страни и да проповядва Христовата вяра. Като пристигнала в един град, в който царувал друг цар на име Тарасий, тя била заведена при него на съд и започнала да проповядва за Христа. Тогава той я подложил на многобройни и жестоки мъчения, но като не можал да я застави да се отрече от Христа, заповядал да отсекат с меч честната ѝ глава.

Имен ден празнуват Параскев, Параскева, Парашкев и Парашкева.

Източник: pravoslavieto.com 


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)