Избрани Новини

В страната се реализира проект "България срещу диабета“

Предлагат лагери, напълно безплатни, за деца с диабет тип 1 и един техен родител

Лайънс клуб - Видин съвместно с всички Лайънс клубове в България, Българската асоциация Диабет, Българското национално сдружение по детска ендокринология и с подкрепата на всички общини на 28-те областни града в България реализира проект „България срещу диабета“, финансиран от Международната фондация на Лайънс клубовете /LCIF/.
В края на август и началото на септември 2021 г. предстои провеждането на два от общо 4 петдневни лагера за деца с диабет тип 1 и техен родител.
Обученията ще се водят от двама еднокринолози от Българското национално сдружение по детска ендокринология и двама експерти по личностно развитие от Голдън Лайънс Академия.
Обученията ще се състоят от 2 модула - диабет и лидерски умения. Целите на обучението са да се обучат децата и техните родители как да живеят с диабет и да достигнат до състояние на условно здраве.
Модулът за диабет ще съдържа работа с електронни сензори за наблюдение на кръвта Dexcom G6 и Freestyle Libre; умения за изчисляване на въглехидратните единици в храните и количества; умения за изчисляване на необходимото количество инсулин, разбиране на най-новите технологии за поставяне на инсулин чрез автоматични инсулинови помпи, умения за работа със софтуер на сензорите и помпите, умения за разпознаване на състоянията на хипогликемия, умения за действие при спешни случаи при хипогликемия, умения за управление на физическа активност, хранене и хигиена, изчерпателна информация за диабет, видове и методи за контрол и др.
Модулът за лидерски умения ще обучава децата в дейности, свързани със спорт, анимация и историческа реставрация в различни епохи, стрелба с лък, гребане с драконови лодки, летене с балон с горещ въздух, катерене по стена и др. Целта на този модул е да подобри психическата и физическата стабилност на децата, което е жизненоважно при контрола на диабета.
Основно условие за участие в диабетните лагери е споразумението на децата с диабет тип 1 и родителите да предоставят на всеки 6 месеца след края на лагера за период от най-малко 2 години информация за изследванията на гликиран хемоглобин, за да се проследи медицински напредъкът на малките пациенти и ако се анализират отклонения от правилния път, да се предложи допълнителна специализирана медицинска помощ и подкрепа. Участниците в лагерите също ще бъдат помолени да отговорят на електронни въпросници, за да проследят пътя си и да популяризират своите истории за успех. Най-вдъхновяващите истории за успех ще бъдат публикувани на уебсайта и разпространени чрез медийните канали, за да се насърчат другите хора с диабет никога да не се отказват и да вярват в собствения си успех.
Участниците в лагерите ще получат достъп до уебсайта, където ще могат да общуват с водещите ендокринолози в България. Форумът в този уебсайт ще позволи на всички деца от 1 тип, техните родители, диабетни сестри, членове на БАД и диабетните координатори да получат насоки и наставничество от експертите от БНСДЕ.
Първите два лагера ще се проведат в комплекс Магура, община Белоградчик, област Видин в периода 29.08-02.09.2021 и 5.09-09.09.2021г. Лагерите са напълно безплатни за децата с диабет тип 1 и един техен родител и включват настаняване за 4 нощувки на пълен пансион. Разходите за транспорт на участниците до мястото на провеждане на лагера и обратно са за сметка на самите участници. Настаняването на втори родител или други придружаващи лица е възможно след предварително информиране на хотела и допълнително заплащане. За връзка с комплекс Магура http://complexmagura.com/ тел: 0878 485 495.
За заявки за участие изпращайте имейли на evtim.stefanov@gmail.com тел за връзка: 0887 222 883. Препоръчителен срок за записване - до 31.07.2021г


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов