Избрани Новини

ПСС-Дупница спаси 4-ма младежи от Израел

От ПСС призовават да не се тръгва в планината без направена застраховка

Поредна спасителна акция с изгубени туристи проведоха тази нощ спасители от дупнишкия отряд. Това е 4-а такава за последните 4 дни.
В 20,30 часа снощи се получава сигнал за изгубени жители от Израел в района над Рилски манастир. От Дупница потеглят 4-ма от спасителите, към Бачкова чешма, след което започва изкачването към предполагаемото място на младежите – 2 момчета и 2 момичета на около 20 години. След полунощ са локализирани и открити на 2 хил. метра надморска височина в изключително стръмен и опасен участък. „В 4 часа през нощта акцията приключи успешно и младежите ги настанихме в хотел в Дупница. Теренът е изключително стръмен, с много отвесни скали, а като прибавим и факта, че всичко се случва през нощта и видимостта е нулева, беше тежко, но важно е че всичко мина успешно“, обясни планинският спасител Божидар Джокин. Туристите са били без застраховка, като разходите по акцията ще бъдат за тяхна сметка. Това е втора среднощна акция само за последните 72 часа.
От ПСС призовават да не се тръгва в планината без направена застраховка, която е не повече от 2-3 лева.
В последните 2 години се оказва, че по този маршрут се губят много туристи, като една от причината е липса на освежена маркировка и обрасла растителност на пътеката. От ПСС-Дупница са внесли докладна до НП „Рила“ преди 2 години именно за този участък да бъде маркиран и почистен, но и към настоящия момент не се прави нищо по проблема.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)