Избрани Новини

В Мелник няма банкомат

Липсата на банкомат създава проблеми за местните хора и туристите

От началото на годината най-малкият град у нас - Мелник, няма банкомат, информира БНТ. Освен българи, да разгледат града идват и много чуждестранни туристи, които са свикнали да не носят пари в брой и не могат да извършват плащания.

Любомир Кацаров е от Пловдив. Дошъл е в Мелник, тъй като иска да разгледа града, забележителностите наоколо и Роженския манастир, намиращ се в близост. Предвидливо, в себе си е взел и пари в брой.

"Нося пари в брой, тъй като в по-малките населени места това е проблем. Според мен действително е неудобство за съвремения българин, който би трябвало да се възползва с всичките удобства на 21 век", смята той.

Липсата на банкомат създава проблеми и за местните хора, както и за собствениците на хотели и ресторанти.

"Взимам пенсия и за да мога да си изтегля парите, трябва да отида в Сандански, а отивайки в Сандански, на мен ми струва 10 лева. Това, на фона на 300 лева пенсия, 10 лева на мене ми е много", коментира Мария Цацева.

"Хорате не носят пари вече в себе си, те работят с карти, дори и българи, които живеят по чужбина, чужденци, идват с карти и ги връщаме, до пос терминал пак не може да се доредим, банкомат няма и губим клиенти", разказа София Куртева, която е собственик на ресторант.

Кметският наместник е разговарял с различни банки, но всички отказали да поставят банкомат в Мелник.

"Направили сме допитвания до 90 процента от всичките банки, тяхната теза е, че едно обслужване на един банкомат на месец струва от 1000 до 1200 лв. На тях на този етап не им се връзва да сложат един банкомат", обясни Сашо Филипов.

От години в града няма и аптека и въпреки това, че от общината отдават място за такава безплатно, желаещи фармацевти, които да работят в нея, липсват.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов