Избрани Новини

Заседава Областният оперативен щаб в Кюстендил

Запозна се с Националния оперативен план за справяне с пандемията

По време на заседание, свикано от областния управител инж. Александър Пандурски, членовете на Областния оперативен щаб се запознаха с Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.

По-важните акценти от плана, приет с решение на Министерския съвет, представи заместник- областният управител Георги Илинов. По време на заседанието бяха направени също анализ и оценка на актуалната ковид обстановка в област Кюстендил. Коментирани бяха процентът на ваксинираните лица по различни възрастови групи и от различни сектори, готовността на болниците с персонал, консумативи и леглова база, както и финансирането на болниците по линия на ковид пандемията. По време на заседанието бяха направени предложения да се увеличи ковид пътеката и да се запази допълнителното възнаграждение за медицинските лица.

Обстановката по отношение на инфекцията на територията на област Кюстендил е спокойна, докладваха от РЗИ – Кюстендил. „14-дневната заболяваемост за периода от 12-ти до 25 юли е 6 на 100 хил., което означава, че областта е в зелената зона. Седмичният ръст е 33,3, което обаче поставя Кюстендил в оранжевата зона на заболяваемост. Вече имаме доказано наличието и на Делта варианта“, информира директорът на РЗИ д-р Златко Величков.

Д-р Величков докладва, че потвърдените случаи от началото на пандемията на територията на областта са 9039, като това са 8% от населението. Излекувани са 8 555 души, а диагностицирани към момента на домашно лечение са само 12 лица. Починали са 472-ма души. „От началото на кампанията са поставени 35 297 дози ваксини от всички видове. Със завършен ваксинационен цикъл са 17 582 лица. Спрямо броя на населението сме на едно от първите места в страната по обхват на ваксинацията“, обясни още д-р Величков. Той уточни, че хората си спазват плановете за ваксинация, т.е. няма проблеми при цикъла на ваксиниране. От РЗИ – Кюстендил съобщиха също, че се разполага с мобилни екипи за ваксинация и в малките населени места, но на този етап няма желаещи.

Представители на трите болници от областта докладваха, че при евентуално повишаване на заболяваемостта разполагат с необходимата леглова база и имат възможност да приемат пациенти.

„След всичко обсъдено и докладвано на това заседание мога да кажа, че здравните заведения и останалите институции имат готовност да посрещнат възможно най-подготвени една нова вълна на пандемията“, коментира инж.Пандурски. Той обаче изрази притеснение, че Делта вариантът е по-заразен и могат да се очакват много повече заболели лица. Областният управител и членовете на Областния оперативен щаб отправиха апел към жителите на Кюстендилска област да се ваксинират в разкритите за целта имунизационни кабинети, да се погрижат за здравето си, за да бъдат максимално защитени от вируса.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов