Избрани Новини

Лекар и пациент от Благоевград станаха герои в национална кампания за сърдечната недостатъчност

90% от болните със сърдечна недостатъчност са над 65 години

Пациент от Благоевград и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.
Благоевградчани познават Евтим Янков като дългогодишен полицейски служител. Сега ще го видят в ролята на пациент. Със симптомите на сърдечната недостатъчност се запознал преди десет години, когато със съпругата му и внучката били на море в Созопол. Той не успял да вдигне детето и да го пренесе на хавлията – нещо, което до този момент правел безпроблемно. Почувствал силна умора, подули му се краката и по спешност тръгнали да търсят лекар. Последвал престой в благоевградската болница, две сърдечни операции и сериозен стрес за него и семейството му.
Сърдечната недостатъчност е опасно заболяване, при което сърцето няма сила да снабдява тялото с кислород. Тежка умора, задух, подуване на краката – това усещат хората, които я имат. Заболяването драстично променя живота ти, защото се чувстваш уморен дори за обичайните ежедневни дейности. 90% от болните със сърдечна недостатъчност са над 65 години.
Половината от пациентите със сърдечна недостатъчност умират до петата година от поставяне на диагнозата. Затова кардиолозите я определят като по-опасна от рака. Целта им е да удължат живота на пациентите, да избегнат честия прием в болница, да върнат енергията в телата им, за да бъдат отново полезни за себе си и за близките. Шанс за това дават както съвременните лекарства, така и взаимното доверие.
„Доверието е толкова важно, колкото и самото лекарство. Ако пациентът не излезе от лекаря успокоен, самото лечение ще бъде по-трудно“, споделя д-р Валери Литов, специалист-кардиолог и лекуващ лекар на Евтим Янков.

Повече вижте във видеото: https://youtu.be/cwJN5FUoY-0
Както и във фейсбук страницата: https://www.facebook.com/ZonaZdrave/posts/1468229126848382

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. По данни на НЗОК в Област Благоевград болните са около 3500 души. 90% от тях са на възраст над 65 години. Всяка година болниците в областта отчитат близо 1800 хоспитализации по повод на СН.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)