Избрани Новини

Традиционна българска и екзотична красота заля Банско (снимки)

Започна Международната седмица на ръчното традиционно изкуство

Банско потъна в традиционна българска и в екзотична красота с откриването на Международната седмица на ръчното, традиционно изкуство, която ще продължи до 5 август. Тя е посветена на изкуството на майстори на ръчните занаяти от международната мрежа ХоумНет Източна Европа и Централна Азия.
Свои произведения в Банско ще излагат и продават занаятчии от България, всички балкански страни, Молдова, Украйна, Армения, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Турция. Мотото на фестивала е „Традиции в бъдещето и бъдеще за традициите“.
В приветствието си към участниците в Международната седмица на ръчното традиционно изкуство, кметът на община Банско Иван Кадев отбеляза колко трудно е в глобалния свят да бъдат запазени традиционните занаяти и изкуства, но точно затова сме длъжни да съхраним красотата в изкуството на миналите поколения.
Нашето съвремие жадува за творчество, запазено през вековете, което да възроди и покаже силата на националното своеобразие. Мисля, че на Банско много му приляга да бъде домакин на една такава среща на история и съвременност, на традиции и модерност, на Европа и Азия. Защото нашият град винаги е успявал да съчетае по уникален и неповторим начин многообразието на живота в различните му измерения, заяви Иван Кадев. Той пожела на всички творци здраве, успехи и дръзновение по трудния, но интересен и съзидателен път, по който са поели.
Под съпровода на автентичен бански фолклор на сцената в центъра на Банско дефилираха момичета с носии от страните-участници в Международната седмица на ръчното традиционно изкуство.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов