Избрани Новини

Силно международно участие ще разтърси сцената на Банско джаз фест

Идват изпълнители от Австрия, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Северна Македония

Седем са чуждестранните формации, които ще вземат участие в тазгодишния Банско джаз фест 2021. Любими на публиката изпълнители от Австрия, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Северна Македония ще представят най-новите си музикални проекти на сцената в града между 7 и 14 август. С подбора на музикантите, организаторите на фестивала гарантират широк диапазон на жанровото разнообразие, което ще гарантира висок градус на сцената и през осемте дни на събитието.
Първото международно участие ще бъде на 8 август, когато една от най-популярните групи в Северна Македония – FОLTIN ще излезе на сцената в Банско. Бандата ще въвлече аудиторията в своето „електро-акустично псевдоемигрантско кабаре“, в което музиката е трудна за дефиниране, звучи непредсказуемо и предизвикателно, на моменти е дори сюрреалистична и пълна с изненади.
На следващия ден – 9 август, веднага след Вики Алмазиду, на сцената ще излязат музикантите от Human Touch. В своята богата биография, гръцкото трио има редица съвместни участия с Милчо Левиев и Вики Алмазиду, което ги превръща в естествено и силно емоционално продължение на проекта „Милчо завинаги“.
На 10 август във фестивала ще вземе участие българо-сръбския проект DEVET. Уникалният стил на тяхната музика се изгражда върху мотиви от различни страни, вплетени в умело джаз музициране, с което се създава неповторима атмосфера, изпълнена с енергията на виртуозния саксофон и ритмиката на лиричното пиано. В допълнение към двамата музиканти, на сцената с тях ще излезе и бившата беквокалистка на Хосе Фелисиано - Йелена Кристич. Заедно тримата правят етно-джаз перформанс, който обещава да вдигне на крака публиката в Банско.
На 11 август участието на фестивала ще бъде подчертано международно. Последователно за публиката ще свирят сърбо-австрийското дуо Вила Мадалена. Музиката, която ще изпълнят, може да бъде описана като вълнуващо пътешествие в света на откритията. Изпъстрена е с игриво остроумие, преплитане на стилове, начини на звукоизвличане, музикални традиции и пълна стилистична независимост. След тях, ритъмът ще прелее в музиката на трио Билал Караман. Самият Билал е един от най-обещаващите млади изпълнители в южната ни съседка, който съчетавайки разнообразни стилове печели множество награди, между които и тази за „най-добър изгряващ джаз китарист“.
В последните два дни от Банско джаз фест, последователно в събитието участие ще вземат сръбският бенд Васил Хаджиманов (13.08) и една от румънските джаз-икони Теодора Броди (14.08). Прогресивното джаз-фънк-рок звучене на сърбите, които ще забият в петък, последвано от оригиналността в музиката на румънската изпълнителка, която с лекота комбинира класическа музика с африкански напеви или джаз стандарти, със сигурност ще градират емоцията до най-висока степен и ще поставят естествен завършек на фестивала.
Напомняме Ви, че Банско джаз фест е най-продължителният джаз фестивал у нас, като участие на него ще вземат над 15 български и международни групи. Цялата програма на фестивала можете да видите тук: www.banskojazzfest.com


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов