Избрани Новини

Продължава гасенето на пожара в Рила

Дамян Дамянов: Гасим пожари в Рила и Кюстендилска област

Продължава гасенето на пожара в Рила, информира БНР.

Доброволците, които ще се присъединят тази сутрин към гасенето на пожара в Рила, трябва да носят със себе си вода, шал на устата или маска, в случай на задимяване, по-сериозни обувки и подходящи дрехи. Организаторите на акцията ги призовават да вземат със себе си и лопата. Призовава се хората, които имат високопроходими коли, да са с тях.

В 6:30 ч. - на сборния пункт пред кабинковия лифт на Боровец - доброволците бяха  инструктирани от над 80 души професионалисти - служители на горските стопанства и пожарникари. За хората без коли лифтът ще бъде пуснат до междинната станция. Кабинковият лифт "Ястребец" няма да работи през днешния ден за туристи.

Вчера над 50 души се включиха в гасенето на пожара, възникнал в района на Мусаленската пътека под хижа "Ястребец" в Рила планина. Към 18 ч. се включи и вертолет "Кугар" от авиобаза "Крумово".

Според съобщения във Фейсбук групите на Самоков пожарът в Рила се разраства в няколко посоки.

"Пожарът има съвсем малко разрастване, като 50 души пожарникари и служители от общинското горското стопанство на Самоков гасят пожарите, като се просичат пътеки в клека и се прави дълга линия около един км., с идея да се полеят фронтовете на пожара, като заради терена гасенето е много трудно, ако не успеят, ще се търси включването на хеликоптера", каза в "Преди всички" инж.Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

Около пет декара гора се гаси, като има на достатъчно близко разстояние вода за гасенето, посочи още инж.Дамянов.

По думите му, ако се включат доброволци, то те трябва да бъдат изключително внимателни, защото теренът е много тежък.

"В момента гасим пожар и в Кюстендилска област - между Невестино и Рилски манастир, там има около 70 служители и доброволци, тежка техника и съоръжения, като площта е над 300 дка в типични иглолистни гори", съобщи инж.Дамянов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)