Избрани Новини

Община Благоевград спечели важен проект за по-зелен град

Ще се реализира в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево

Община Благоевград е одобрена за финансиране по проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“. Той е свързан с екологията и ще доведе до намаляване на парниковите газове, както и до още редица мерки за по-чист и по-зелен град. Изпълнява се по процедура BGENVIRONMENT-4.003 - Открита покана № 3 „Климат“ по Резултат 4: „Повишена способност на местните общности да намаляват емисиите и да се адаптират към променящия се климат“ на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021.
Ще се реализира в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево, както и IDNA, Норвегия, които съвместно ще осъществят логически свързани дейности, които ще повишат възможността на българските общини да провеждат устойчиви политики за намаляване на емисиите и адаптиране към изменението на климата.
Ще бъдат разработени и приложени 5 пилотни и иновативни мерки за смекчаване и адаптация към измененията на климата в българските общини, в изпълнение на стратегическите им планове и програми. Първата мярка е инсталиране на соларни системи за топла вода в 10 детски градини и ясли на територията на община Благоевград – 7 в Благоевград и 3 в селата Церово, Покровник и Зелен дол. Втората е създаване на електронна база данни на зелената система на града с възможност за актуализиране в реално време и публичен достъп - Регистър на зелените площи и дълготрайната растителност, Регистър на уличната растителност и Регистър на използваните горива. Третата е свързана с инсталиране на соларни системи за топла вода в 8 детски градини и 3 социални заведения на територията на община Симитли. Следващата е пилотно въвеждане на домашно компостиране на биоразградими отпадъци в 600 домакинства на територията на община Кочериново. Последната мярка е пилотно въвеждане на домашно компостиране на биоразградими отпадъци в 600 домакинства на територията на община Бобошево.
Общата цел е по-добър капацитет на четирите общини за прилагане на иновативни мерки и технологии на общинско ниво в сектора на отпадъците и енергетиката и адаптиране на стратегическите планове и програми за преодоляване на неблагоприятните последици от изменението на климата.
Специфичните цели на проекта са: създаване на условия за предотвратяване образуването на биоразградими отпадъци от домакинствата, повишаване на енергийната ефективност на общински сгради чрез използване на ВЕИ, прилагане на мерки за намаляване и ограничаване на емисиите от парникови газове на местно ниво. Ще се въведе нов подход в управлението на бази данни, необходими при планиране и прилагане на мерки за намаляване на фините прахови частици в градска среда. Ще се разработят общински планове за намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към измененията на климата и актуализиране и адаптиране на общинските стратегически и планови документи.
Общата стойност на проектното предложение е 792 597,61 лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)