Избрани Новини

15 август е Ден на спасението

Поклон пред всички медици, загинали в борбата с КОВИД

На 15 август за 16-ти пореден път България и българските медици ще отбележат Деня на Спасението.

Той е създаден през 2005 г. по предложение на главния редактор на в.„Български лекар” д-р Тотко Найденов, подкрепен от МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите и ВМА в чест и памет на 26-годишния  лекар от великотърновското с.Стрелец д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.
На този ден почитаме паметта и на десетките лекари и медицински сестри, починали по време на работа или непосредствено след нея от преизтощение, заразяване с болестите на свои пациенти или катастрофа с линейка на път към тях, както и на всички останали българи, загинали при спасяване на хора. Най-много са хирурзите – над 50, получили масивни инфаркти, инсулти или остри ритъмни нарушения непосредствено след извършване на тежки операции. Ще почетем и починалите от Ковид-19, заразени на работното си място.

Денят на Спасението е официализиран от МС/Решение 1039/28 декември 2012 г., с което България стана единствената страна в ЕС с подобна инициатива. Осъществява се с 1-минутно мълчание точно в 12 ч. от персонала на лечебните заведения, излязъл пред вратите им, придружено от включените сирени на линейки. Тъй като тази година датата е в събота, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и редколегията на в.„Български лекар” препоръчват  ритуалът да бъде изпълнен по същото време на 17 август, понеделник.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов