Избрани Новини

Видове вани и коя e подходящa за нашата баня

Общество

18-08-2021, 15:29

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Дълги години в нашите бани бяха най-често вани, изработени от емайлиран чугун. Днес ваната може да бъде не само чугунена, а  и акрилна, медна, композитна, дървена. Какви са предимствата на всеки от тях и какви са техните характеристики?

Чугунена вана

  От години се смята за най-трайната. Днес той често се сравнява със стоманени модели и непрекъснато ги бие. Моделите от чугун потискат звуците от изливане на вода и освен това не охлаждат водата по време на къпане, което означава, че банята може да продължи по-дълго. Освен това чугунените вани са устойчиви на надраскване и химикали.

Емайлирани вани от стомана

  Теоретично те замениха чугуна, въпреки че не се превърнаха в техния по-добър аналог. Стоманените вани са студени на допир и изливането на вода в тях предизвиква шум. Почитаните компании понякога покриват емайла с покритие, което предотвратява отлагането на примеси, което улеснява поддържането на ваната чиста. За съжаление, стоманата не може да бъде оформена толкова добре, колкото акрила, така че ваните от нея обикновено са с правоъгълна форма.

Акрилна вана

  Акрилните модели са относително евтини, леки и най-важното - топли на допир. За съжаление недостатъкът им е доста висока податливост на надраскване. Акрилът е лесен за оформяне, така че акрилните вани могат да имат сложни форми. Добре е стените на акрилна вана да се завършат с плочки. Благодарение на това ваната ще бъде по-трайна и ще изглежда по-елегантна.

Медни вани

  Медните вани имат уникален цвят. Те могат да бъдат черни. Те също могат да бъдат кафяви и дори златни. Тъй като медните вани са изключително оригинални, те също са скъпи.

Композитни вани

  Композитните модели са доста тежки, но в същото време са много устойчиви на различни видове повреди. Те перфектно потискат звука на изливащата се в тях вода и са топли на допир. Недостатъкът им обаче е високата цена.

Дървени вани

 Този тип вани са изключително стилни и ефектни. Това са може би най-оригиналните вани. Правилно импрегнирани, те са издръжливи и устойчиви на условията в банята.

Източник: keramo-bg.com



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов