Избрани Новини

Символика на православните икони

Всяка православна икона съдържа символи на святост

Разглеждайки иконата, ние се обръщаме към този, който е изобразен на нея. Малко от нас обръщат внимание на детайлите, които са изобразени на иконите. Но всеки от тези детайли носи специално символично значение. Нека да разберем кои и какви са те.

                                            Цветова символика
На първо място, струва си да говорим за цветовете, които присъстват на иконата. Бялото е символ на чистота, Божествена светлина, святост. Златният (жълт) цвят е цветът на Божествената слава, слънцето, радостта се обявява с този цвят. Лилав цвят - счита се за кралски цвят, той символизира Господ като Цар на небето, този цвят присъства и в дрехите на Божията майка - Небесната царица.
Червеното е символ на Възкресението. Но в същото време червеното е цветът на кръвта, мъките, огъня. Мъчениците са изобразени в червени одежди, а крилата на шестокрилите серафими, най-високите ангели, близки до Бога, изгарят с червен огън. Между другото, "серафим" в превод от иврит означава "огнена", защото именно под маската на огнени фигури те се явиха на пророк Исая.
Светло синьо и синьото представляват небето. Също така този цвят се счита за символ Божията майка, тъй като Божията майка, като че ли, съчетава земното и небесното в себе си. Зеленото е цветът на живота, природата, обновлението, символ на Светия Дух. Кафявото е символ на пръст, прах, гниене. Този цвят ни напомня, че човешката плът е обект на смърт.
Черното символизира злото, смъртта, адската бездна. Черният цвят в дрехите на монасите означава отхвърляне на всичко земно, като подобие на смърт по време на земния живот.
                                        Символи на святост
Всяка православна икона съдържа символи на святост.Ореол над главата във формата на кръг означава сияние на Божествена светлина, която преобразява човек, който се обединява с Бог. Забележително е, че само в ореола на Спасителя има кръст, наричан е още „кръстосан ореол“. Кръст в ореол показва Господната жертва на Кръста. Имайки предвид тези факти, е наистина добре да знаем сивмолизма, изобразяващ се в иконите.
Източник: https://ikonopis.bg/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов