Избрани Новини

Фотодокументална изложба, посветена на Съединението, откриха в Дупница

Изложбата може да се разгледа до 17 септември

По повод 136 години от Съединението Исторически музей – Дупница представя фотодокументална изложба, посветена на Националния празник. Целта на фотодокументалната изложба е да напомни чрез фотографии и документи за събитията и героите, които преди 136 години, на 6 септември дръзнаха и се противопоставиха на Великите сили и Османската империя, отхвърляйки клаузите на Берлинския конгрес.
Няколко експозиционни табла проследяват развитието на събитията в навечерието и осъществяването на самото Съединение – дейците и организаторите на БТЦРК, управляващите в княжеството и областта, копия на телеграми, възвания на княз Александър Батенберг, вестници и самият Манифест на Съединението.
Актът на Съединението изненадва европейските сили, а неговата защита – военна, политическа, дипломатическа, изисква обединението и напрягането на всички национални сили – от народните маси и интелигенцията до правителството и княза.
Защитата на Съединението преминава през много драматични епизоди, един от които е кратката Сръбско – българска война, спечелена от младата българска армия, от храбростта и патриотизма на целия народ.
В няколко от таблата са показани образите на позабравените ни герои – капитаните, извоювали победите при Сливница, Драгоман и Пирот, които спечелват уважението и възхищението на изумена Европа.
Изложбата представя настроенията в Дупница по време на Съединението и участието на дупничани в защитата му през войната.
Може да разгледате изложбата във фоайето на Спортна зала – Дупница от 2.09. до 17.09.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)