Избрани Новини

Атлети и футболисти на световно ниво ще се готвят в Благоевград

Първите 30 спортисти от САЩ, Африка и Мексико вече са в Благоевград

С пресконференция на стадион „Христо Ботев“ с участието на изпълнителния директор на ФК Пирин Таско Тасков, кмета на Община Благоевград Илко Стоянов и представителите на Soccer Universities Кийт Коул и Мат Драйвър бе дадено началото на проекта “Soccer University в Благоевград”. Първата група студенти вече е в Благоевград, като ще получават своето университетско обучение чрез специална онлайн програма, а за тренировъчния процес ще ползва базите на ФК Пирин. На пресконференцията стана ясно, че амбицията на участниците в проекта е да превърнат Благоевград в център, в който да се подготвят атлети и футболисти на световно ниво.
“Началото на тази съвместна дейност означава, че този град отново се качва на картата като “академичен град”. Проведени са срещи с АУБГ, както и с ЮЗУ “Неофит Рилски”, които приемат приятелски футболния университет от САЩ. Всички ние сме обединени, за да постигнем нещо положително. Въпрос на време е те да имат и своята база тук, в Благоевград”, каза кметът Илко Стоянов. По думите му в момента се изготвя Планът за интегрирано развитие на Община Благоевград, където е заложено изграждането на спортни терени, както и многофункционална спортна зала и атлетически писти. След като бъде приет Планът за възстановяване, Община Благоевград ще има готовността да започне да финансира и да изгражда нови съоръжения.

“Целта ни е не само деца и студенти от Америка да идват тук да тренират, а да направим Благоевград център на световен клас атлети, на световен клас футболисти и да продължаваме да развиваме тази програма с Кийт Коул, отговорник по учебната дейност, Мат Драйвър, отговорник по футболните въпроси, както и с American soccer university. Сигурни сме, че те ще останат за дълъг период тук благодарение на помощта на нашите партньори от Община Благоевград. Благоеград ще бъде център, в който ще съединим образованието и спорта”, каза изпълнителният директор на ФК “Пирин” Таско Тасков. Предстои образователната част на програмата да се разшири и с гимназисти, които да дойдат да учат тук и да тренират различни видове спорт, не само футбол. И в икономически план това партньорство има светкавичен резултат, подчерта Тасков. “Доста от родителите на момчетата вече са тук и започнаха да ползват хотелите в града и да си харчат парите тук”, допълни той.

“Първите 30 спортисти от САЩ, Африка и Мексико вече са в Благоевград и тренират с футболистите на стадиона на “орлетата” по съвместния ни спортен проект. Ние от Soccer university разполагаме с много добър треньорски състав и заедно с ФК “Пирин” можем да бъдем полезни за бъдещото им професионално развитие. Идеята обаче далеч надхвърля партньорство за обмен на футболисти. Искаме университетът ни да има филиал в Благоевград и точно тук да бъде нашата база за Европа – дългосрочно”, казаха на пресконференцията Кийт Коул и Мат Драйвър от American soccer university.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов