Избрани Новини

Американският университет откри академичната година

Посрещна първокурсници от 25 страни

На 6 септември Американският университет в България (АУБ) откри новата си академична година в университетския комплекс „Скаптопара“ в Благоевград. Тази година престижното висше училище посрещна 265 студенти от 25 държави. На церемонията бяха връчени награди на благоевградчани, участвали в конкурса „30 години напред и нагоре с Благоевград“. В него те споделиха мисли и емоции, свързани със значимостта на АУБ за живота и развитието на града. Медеин пратньор на инициативата е Югозапад Днес.

„В специална година, в която отбелязваме 30-годишнината от създаването на АУБ, съм щастлив да посрещнем нови студенти, които започват тепърва своя академичен път. През 2021 г. доказахме, че сме силна и сплотена общност, която се справя с предизвикателствата на пандемията и продължава напред, още по-устойчива и силна. Водещи за нас бяха грижата за другите и обединението. За мен е привилегия, че работя и съм заобиколен от толкова толкова отдадени, целеустремени и мотивирани личности. Вярвам, че именно хората превръщат АУБ в такова специалното място!“, заяви д-р Дейвид Еванс, президент на АУБ.

Преди официалния старт на академичната година новите студенти се запознаха с преподавателите в университета и възможностите на модерния му кампус по време на традиционната Седмица на ориентацията, която се откри на 30 август. Обучението започва в хибриден формат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Утвърден вече 30 години като един от водещите университети в Югоизточна Европа, които прилагат американската обучителна система liberal arts, АУБ привлича едни от най-добрите студенти в региона и извън него. Най-много тазгодишни първокурсници са от България, както и студенти от САЩ, Албания, Северна Македония, Украйна и др. За първи път тази година прага на университета прекрачиха млади хора от Тунис и Тайланд. При подбора на студентите се взимат предвид не само високите академични стандарти и свободното владеене на английски език, на който се провежда обучението, но също интересите и постиженията в различни сфери, както и проявите на социална активност и съпричастност. Така сред първокурсниците се открояват награждавани литератори, дебатьори, репортери, танцьори и спортисти, както и доброволци за значими каузи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов