Избрани Новини

Гастротур "В планината на сладките кестени" ще проведат в Беласица

Домакини в района ще ви нагостят с местни традиционни ястия

Едно двудневно пътуване из родината на сладките кестени в най-югозападните райони на България и приказната планина Беласица предлагат на 16-ти и 17-ти октомври. Тук напролет кестеновите гори ухаят от цвят, цяло лято зеленеят, а в късна есен натежават от плод.
Гастротурът „В планината на сладките кестени“ представя качествата на българския кестен, на кестеновия мед, виното и традиционната кухня на българския Югозапад.
Ще се насладим и на природните дадености на планините Огражден, Пирин и Беласица, която е слабо позната заради доскорошния граничен режим. Беласица е рзположена в три държави - България, Гърция, Северна Македония и освен че е планина на кестените, изненадва и с множеството си водопади.
Ще извървим пешеходния маршрут из непознатия и уникален свят на кестеновите гори в Беласица, ще отидем на беласишкия водопад Мангъро, ще дегустираме пчелния мед, събиран от цвета на ядливия кестен, който се добива само в района на планините Беласица и Огражден. На вкус той е специфичен, леко сладък и с горчив послевкус. Домакини в района ще ни нагостят с местни традиционни ястия като пляска (зелник) с праз или диворастящи билки, триен (мачкан) боб, мешник, сърмички в листа от билката бутима (винобой). Вечерта ще си изпечем кестени край огъня и ще им се насладим с чаша вино в ръка. Ще посетим Историческия музей в Петрич, Самуиловата крепост и античния град Хераклея Синтика в местността Рупите. Ще опитаме ароматните вина на местна винарска изба .
Тръгване от София (9,15 ч.) и Пловдив (7,00 ч.) Подробната програма вижте тук:
https://slowtours.bg/…/gastronomicheski-tur-v-planinite-na…/
Побързайте да се запишете, местата са ограничени.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов