Избрани Новини

Седем отделения на МБАЛ - Благоевград станаха ковидни

37 са хоспитализираните пациенти в МБАЛ - Гоце Делчев

Нови две отделения в МБАЛ – Благоевград – по урология и травматология, преустановиха нормалния си прием и започнаха да приемат пациенти с коронавирус. Така държавната болница и по време на четвъртата вълна е на път да стане почти изцяло ковидна. Към момента болните с „Делта” мутацията се хоспитализират в 7 отделения – инфекциозно, вътрешно, УНГ, неврология, в ковидния сектор на хирургия, урология и ортопедия, които са пълни. При ескалиране на ситуацията и увеличение на броя на заразените ще бъдат отворени ковидни легла и в кардиология, „чисти“ ще останат единствено детско отделение и акушеро-гинекологично, прогнозираха лекари.

30 са хоспитализираните с ковидни инфекции във вътрешно отделение и 16 в „Уши, нос, гърло“, заяви за „Струма“ завеждащият д-р Румен Кондев. „Пациентите са на различна възраст, като условно мога да ги разделя на два типа. Първите изчакват доста време, лекуват се 6-7 дни у дома и след като вече получат дихателни проблеми, търсят лекарска помощ. Другите пък се страхуват и макар че нямат пневмонии, получават паник атаки и искат да бъдат приети за болнично лечение.

Разликата с предишните вълни е, че при тази мутация като че ли пациентите малко по-леко карат вирусната инфекция и по-бързо се повлияват от терапията“, обобщи ситуацията д-р Румен Кондев.

За съжаление има и такива, които се влошават и постъпват в интензивното отделение, и други, които не могат да се преборят и губят битката с болестта.

Тази картина е типична и за другите болници в областта. 37 са хоспитализираните пациенти в МБАЛ „Иван Скендеров” в Гоце Делчев, част от тях са на кислородна терапия, в по-тежко състояние е една жена, която е настанена за лечение в реанимация, заяви зам. директорът Ангел Тонгов. /в."Струма"/



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)