Избрани Новини

Започна демонтирането на железния мост, свързващ Симитли и Ораново

Проектът предвижда изграждането на двулентов мост

Започна демонтирането на стария железен мост, който свързва кв.„Ораново“ с административния център Симитли. Служители на фирмата-изпълнител премахват съществуващата асфалтова настилка и металната конструкция на съоръжението. Към момента демонтажните дейности са фокусирани в участъка на моста откъм квартал „Ораново“.

След отстраняване на старата мостова конструкция ще започне изграждането на новото модерно съоръжение, което ще отговаря на всички европейски изисквания. Проектът предвижда изграждането на двулентов мост, с пешеходни зони от двете страни и с LED осветление.

До подмяна на моста се стигна след дълги години упорит труд от страна на кмета на Община Симитли Апостол Апостолов и народния представител в 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание Стефан Апостолов.

Мостът, който доскоро свързваше Симитли с най-големия квартал „Ораново“, е строен още по времето на Втората световна война от германски войници. През 2000 година в Община Симитли е получено писмо от германската фирма, отговаряща за съоръжението, в което се съобщава, че експлоатационния срок на моста е изтекъл и той вече не е безопасен за преминаване.

С годините конструкцията видимо започва да се износва, тъй като трафикът по моста е изключително натоварен, което води и до компрометиране на съоръжението. Над две десетилетия кметът на Община Симитли Апостолов и депутатът Стефан Апостолов се борят усилено, за да убедят държавните институции, че подмяната на моста трябва да започне незабавно.

В началото на август тази година народният представител от Община Симитли Стефан Апостолов от парламентарната трибуна зададе въпрос на регионалния служебен министър Виолета Комитова относно т.нар. „Железен мост“ над река Струма, което доведе и до реалното започване на дейностите по демонтаж на старото съоръжение. Отделно от това народният представител поддържаше непрестанен контакт и с инж.Ивайло Денчев, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. По време на проведените разговори между двамата е станало ясно, че изграждането на новия мост трябва да започне възможно най-скоро.

На 24 август в сградата на Община Симитли бе подписан важният Акт № 2 за откриване на строителна площадка. Подписът си под документа поставиха представители на Община Симитли и фирмата-изпълнител. Броени дни след това подписа си положи и инж.Ивайло Денчев в качеството си на председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, което позволи на фирмата-изпълнител да започне реалните дейности по подмяна на моста от 1 септември т.г.

Новият мост се очаква да бъде готов до края на тази календарна година, ако метеорологичните условия позволят на фирмата-изпълнител да работи по график.

До изграждането на новото модерно съоръжение трафикът от квартал „Ораново“ към Симитли е спрян и в двете посоки, като са обособени обходни маршрути. За жителите и гостите на Симитли е осигурен общински превоз, чиито график може да откриете на сайта Simitli.info.

Въпреки причиненото неудобство в придвижването, жителите на Община Симитли проявяват разбиране, тъй като осъзнават, че старият железен мост е бил опасен, а новото съоръжение ще им осигури по-лесна и по-бързо достъпна връзка до административния център.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)