Избрани Новини

Връчват награда за скулптура на името на академик Иван Лазаров

След 34 години прекъсване в началото на ноември ще бъде поставена нова традиция

Церемония за връчване на голямата награда за скулптура на името на академик Иван Лазаров ще се състои в художествената галерия в Кюстендил в началото на ноември, съобщи директорът на галерията Валентин Господинов, информира БНР. Предвижда се националната награда за скулптура да бъде в размер на 9 000 лв. Пет хиляди лева от тях ще бъдат осигурени от община Кюстендил, 3 000 лв. - от Министерството на културата и 1 000 лв. - от СБХ. 

"Работихме дълго време, за да може тази награда да бъде възстановена. Така след 34 години прекъсване, в началото на ноември ще бъде поставена нова традиция, а националната награда ще се връчва в Кюстендил", каза Господинов. 

Предстои състава на журито да бъде приет на управителен съвет на Съюза на българските художници /СБХ/ и да бъдат приети и оценени номинациите за наградата. "Художествената галерия в Кюстендил доказа с националната награда за живопис, че има условията и ресурса да направи една церемония на високо ниво", посочи Господинов. Той припомни, че това ще бъде третата национална награда, която се връчва в града, след националната награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора, възстановена след няколко годишно прекъсване и учредената награда за музика на името на академик Марин Големинов. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов