Избрани Новини

И тази година няма да има Празник на брежанския кестен

Причната е пандемията от коронавирус

С красивата златна есен в Брежани, с узряването на най-сладките кестенови плодове, Сдружение „Хора и традиции“ и цялото село с обич подготвят празника на брежанския кестен.

Идеите за тази година били мащабни - срещи с писатели, детски празници, кулинарна изложба, богата концертна програма, художествен пленер, изложби и много други, казва зам.председателят на Сдружение "Хора и традиции" Снежана Стоименова.

"Искаше ни се светът да е преодолял вируса и да продължим всички заедно да се събираме, да отрупаме площада на селото с плодовете на есента и най-вече с кестеновите продукти, да седнем на големите трапези, да се хванем на хорото, да се усмихнем... Но, пандемията е факт. Както и славата на празника", посочва тя.

Ако се обяви, десетки автобуси с туристи ще влязат в селото, празникът е обичан и посещаван от много хора и от общината, и от региона. И реално се застрашава здравето на местната общност, смятат организаторите.

"Когато се поставят на везните празникът или здравето на местното населението, организаторите сме категорични, че избираме здравето. Мислено е и за „зелени коридори“, но не са възможни. Само като замирише на печени кестени или пък засвири оркестърът...струпването е невъзможно да се избегне. Празник няма да има", съобщава Стоименова.

И все пак организаторите категорично подчертават, че сдружението няма да се откаже да организира празника в бъдеще. Както няма да престане да търси възможности за неговото финансиране.

Сдружението е подготвило добри проекти в областта на културното наследство на региона и културата въобще.

"Празникът на брежанския кестен е жив, защото е в сърцата на всички, които го създадохме и го превърнахме в емблема на Брежани", отбелязва Стоименова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)