Избрани Новини

Есенната круша – идеалният плод за нашата диета

Съществуват около 5 000 сорта круши из целия свят

Крушата е идеалният плод за всяка диета. Това е така, защото тя е богата на растителни влакна. Култивирана е от човека още в най-дълбока древност. Още в Персия, Древна Гърция и дори в Римската империя плодът е познат и като храна, и като лечебно средство.

Крушите присъстват почти през цялата година на пазара. Консумират се във всякакъв вид и навсякъде по света – свежи, под формата на компоти, на сладка, сокове. Този плод без проблем може да се комбинира с други плодове и храни в кулинарията и от него могат да се приготвят много изискани десерти. Съществуват около 5 000 сорта круши из целия свят, а у нас са познати около 200. Някои от по-известните са Фуджи, Гала, Барлет, Анжу и Азиатска.

Но какво се съдържа в една круша зависи и от сорта, и от климатичните условия, при които се отглежда този плод, но като цяло е богат на полезни вещества. В 100 г круши има само около 40 – 42 калории, което ги прави много подходящи за диети.Може би малко хора знаят, че крушите помагат при лечение на гастрит, холецистит, болести на отделителната система, запек, главоболие, безсъние и депресия. Изключително полезна е и се препоръчва на болни от диабет, затлъстяване, нарушения във функцията на задстомашната жлеза (панкреаса).Помага при проблеми със сърдечно-съдовата система, тъй като съдейства за нормализирането на сърдечния ритъм, за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Крушата не повишава нивата на кръвната захар за разлика от ябълката, която е значително по –сладка от своята сестра. Когато похапваме круши, дейността на имунната система се подобрява, а и успяваме да прочистим организма си.Полезна е не само вътрешната част на плода, но и кората. Трябва просто да бъде добре измита, тъй като в обвивката се съдържат значително количество фибри и фитонутриенти. Специалистите препоръчват да не се ядат круши на гладен стомах и веднага след това да не се пие вода. И още нещо – хората, които страдат от стомашно разстройство, също не трябва да употребяват круши. /Източник в."Български новини/


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов